Fuss barlangban!
Sulinet
2012/09/12 08:00
1559 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Meseszép útvonal a Baradla-barlang járataiban és az Aggteleki-karszt kihívásokkal teli erdeiben. A Világörökség részét képező helyszínen, első alkalommal megrendezendő terepfutó versenyen kipróbálhatod önmagadat, és futva végigjárhatod az ország leghosszabb barlangjának egy részét.

baradla_trail_1_520 A verseny tömegrajttal indul 9 órakkor. A Baradla barlang aggteleki bejárata előtt kialakított versenyközpontból lesz a rajt és ide történik az érkezés a táv teljesítése után. A felszínen indulnak a versenyzők jelzett turistautakon, és a verseny rendezősége által kihelyezett táblák és szalagok irányítása mellett. Jósvafőnél futnak be a barlangba.

A barlangi szakaszon barlangászok felügyelik a versenyzőket, mert a kijelölt útvonalról letérni TILOS! Ha valaki elhagyja a kijelölt útvonalat, az automatikus kizárást von maga után. A barlangban a cseppkövekhez nyúlni, azokat letörni, károsítani nem szabad! A felszín alatti szakasz kb. 2 km hosszú lesz. A vörös tavi kijáratnál lesz frissítőpont. Innen ismét a felszínen folytatódik a verseny, egészen a célig.

A barlangi szakaszról

A mintegy 25 km-es Baradla-barlang nem csak az aggteleki szakaszán látogatható. Az "Aggteleki Cseppkőbarlang" vagyis az aggteleki rész mellett a főág Vörös-tó-Jósvafő közötti kb. 2,3 km hosszúságú, kiépített  szakasza is nyitott a látogatók számára. Hatalmas méretei, változatos képződményei mellett külön érdekessége ennek a barlangrésznek, hogy ez a világ leghosszabb villanyvilágítással, kiépített járdákkal bíró idegenforgalmi barlangja. A 2005-ben a felújítást követően átadott Vöröstói barlangrész korszerű, gondosan megtervezett világító rendszerével azok számára is új élményt nyújt, akik már korában megtekintették ezt a különleges adottságokkal rendelkező részét a Baradlának.

A versenyközpontban lesz frissítőasztal és öltözési, valamint zuhanyozási lehetőség is.

A versennyel egy időben kerül megrendezésre a IV. Gömöri Gyümölcsfesztivál, így változatos és izgalmas programok várják az Aggtelekre látogatókat.

Hely és idő

Aggtelek, 2012. szeptember 15. 09:00, Baradla barlang bejárata melletti parkoló.

További információk a verseny hivatalos oldalán.

Forrás 

Nomád Baradla Underground Trail

Kapcsolódó cikkek

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen