Gaudi-év Spanyolországban
2002/03/27 08:00
1179 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sofia spanyol királyné nyitotta meg a napokban Barcelonában a Gaudi-évet, a neves építész születésének 150. évfordulója alkalmából. A ceremónián többen méltatták a sokat vitatott mestert, akinek 1878-ban a barcelonai építészeti iskola igazgatója ezekkel a szavakkal nyújtotta át diplomáját: "építészi titulust adtunk ma egy bolondnak vagy zseninek..."

Bolondnak tartották

Oniol Bohigas spanyol építész szerint a XX. század elejének két legnagyobb építésze Antoni Gaudi és az amerikai Frank Lloyd Wright voltak. Nekik köszönhetően sikerült az építészetnek túljutnia az akademizmuson és az eklekticizmuson. De míg Wright nagy hatással volt már a háború utáni nemzedékre, Gaudit csak a század utolsó harmadában kezdték értékelni. Építészeti értékeit két fotós - Joaquin Gomis és Catala Roca - ismerte fel először. Őket fogta meg Gaudinál "a térfogat drámai kifejezése, a dekorációs újítások, a táj, a városi környezet és az épületek összhangjának koncepciója."

Norman Foster Gaudit Gustave Eiffelhez, Louis Sullivanhez vagy Wrighthoz hasonlóan abban találta nagynak, hogy olyan új építészeti módot talált fel, amely örökre megváltoztatta az addig meghonosultakat. A kritika ugyan szemére vetette Gaudinak a túlzott szobrászati kifejezést, véleménye szerint azonban éppen ez adta az építész műveinek költői erejét, hogy össze tudta egyeztetni a racionálist a romantikussal. "Nemcsak művész volt - mondta - hanem feltaláló is, aki az épületek struktúrájának meghatározásában forradalmi módszereket alkalmazott." Jordi Pujol, a katalán kormány vezetője költői szavakkal méltatta honfitársát. "Nemcsak nagy építő volt, hanem Katalónia kollektív lelkének kifejezője is".

Antoni Gaudi 1852-ben született Reusban. Első munkája egy pavilon volt, amelyet az 1878-as párizsi világkiállításra készített egy kesztyűgyárosnak. A későbbiekben általa tervezett épületek között kiemelkedő a Güell-palota, amelyet Eusebio Güell i Bacigalupi gyáros, bankár és politikus számára álmodott meg, a Battlo-ház, amelyet most nyitnak meg először a közönség előtt, Astorga püspöki palotája, a Mila-ház, a mallorcai katedrális restaurálása és a legismertebb a Sagrada Familia, amelynek munkálatait 1883-ban vállalta. 1918-tól kezdve kizárólag ennek a templomnak az építése foglalkoztatta, beköltözött az ott kialakított műhelybe és kijelentette: Istent tekinti fő megbízójának. Szeretett művét befejezetlenül hagyta, amikor 1926. június 7-én elgázolta egy villamos.

A Gaudi-év keretében 167 kulturális eseményre kerül sor. Kiállításokat, előadásokat, konferenciákat rendeznek a katalán építész személyiségének és munkáinak megismertetésére. A Sagrada Familia múzeumában makettek és rajzok mutatják be, hogyan tervezte a híres templomot, amelyet 2001-ben több mint másfél millióan látogattak meg. Szeptember 23-án a barcelonai sportpalotában musicalt láthat róla a közönség.

Az év végéig 35 könyvet, 15 videokazettát, illetve CD-romot adnak ki munkásságáról. A Gaudi-évvel kapcsolatos minden tudnivaló hozzáférhető az Internet www.gaudi2002.bcn.es honlapján. (gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen