generations@school
2013/04/17 15:02
843 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A tevékeny időskor és a generációk közötti szolidaritás európai évében rendezett generations@school első kiadásának nagy sikere után jön a kezdeményezés második kiadása.

g@school_banner

2012-ben Európa-szerte hatszáznál is több iskola élt azzal az alkalommal, hogy a nemzedékek közötti szolidaritás európai napjának ünnepén, április 29-én hívjon meg időskorúakat a tantermekbe. A diákok és az idős polgárok a tevékeny időskorról beszélgettek, és elgondolkodtak arról, hogy mit tehetnek közös összefogással a fiataloknak és időseknek egyaránt jobb társadalom építése érdekében. Később interneten a többi iskolával is megosztották fotóikat és tapasztalataikat, hogy felfedezhessék, hogy Európa más és más részein miként viszonyulnak egymáshoz a különböző generációk.

A generations@school arra ösztönzi a tanárokat, hogy szervezzenek olyan együttes tevékenységet a tanulók és közösségeik idősebb tagjai között, amely segítségével megvizsgálhatják, hogy miként járulhat hozzá egymás jobb megértéséhez a generációk közötti párbeszéd. E találkozón megvitathatnak mindkét generációt érintő kérdéseket, vagy elindíthatnak egy olyan közös projektet, amelynek során az idősek és a fiatalok rendszeresebben dolgoznak majd együtt.

Képzelje el a valamennyi generáció számára ideális Európát!

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió a 2013-as évet „A polgárok európai évének” nyilvánította, ez az év jó alkalom lenne a tanároknak, a tanulóknak és az idős embereknek arra, hogy április 29-én vagy akörül szervezzenek beszélgetéseket Európáról, annak múltjáról és jelenéről, valamint arról, hogy mit tehetnek az idősek és a fiatalok közös összefogással a holnap Európájának építése érdekében. Mit is jelent európai polgárnak lenni? Milyen uniós jogokat szereztünk az európai integrációs folyamat során? Milyennek érzékelik e jogokat a holnap polgárai, és miként kívánnak élni velük? Milyen legyen az az Európa, amelyet át kellene örökítenünk a következő generációnak?

A generations@school verseny új kiadásával kapcsolatos valamennyi információ, az elnyerhető díjak és a tanárokat a generations@school rendezvény szervezésében segítő források ezen a webhelyen találhatók: www.generationsatschool.eu.