Globális nevelés műhely diákoknak és tanároknak
2013/11/04 08:00
1906 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az évek óta globális neveléssel foglalkozó Anthropolis Egyesület felajánlja magyarországi általános és középiskolák számára, hogy díjmentes, interaktív műhelymunkát szervez szakoktatók részvételével diákoknak és oktatóknak, valamint ingyenesen kölcsönözhetővé teszi az Elfogyasztjuk a jövőnk? című kiállítást.

Röviden a globális nevelésről

A globális nevelés olyan oktatási szemlélet, ami abból indul ki, hogy korunk embere egy egyre „globalizáltabb” világban él, mely hatással van a mindennapjaira. A hagyományos tantárgyak nyújtotta ismeretek (közgazdaság, társadalomismeret, környezettan, környezetvédelem, történelem, földrajz) a globális perspektíva, az összefüggések megértése, a kritikus gondolkodás, az aktív részvétel nélkül nehezen értelmezhetőek a mai környezetben. A globális nevelésben olyan kifejezések állnak a középpontban, mint a méltányos kereskedelem, a fenntarthatóság, a szegénység, az interkulturális párbeszéd és vallási tolerancia, az aktív állampolgárság, az emberi jogok, a békére nevelés.

GW

Az Anthropolis civil szervezet szakmai háttere

Az Anthropolis Egyesület több nemzetközi nívódíjjal kitüntetett, Európai Uniós, szemléletformálással foglalkozó projekt keretében alakította ki a Globális Nevelés tananyagot és workshop metodikát. 2011-ben az ELTE Pedagógia és Pszichológia karának Kazinczy utcai épületében, az ELTE könyvtáron belül Globális Nevelés részleget hozott létre és működtet, szakmai programokkal kísérve.

A könyvtárban működő Globális Nevelés Tudásközpont tananyagokkal, oktatási eszközökkel és személyes tanácsadással segíti a globális nevelés szemléletének térnyerését a hazai oktatásban. A Tudásközpontban több száz hazai és külföldi kiadású könyv, folyóirat, tanulmány mellett filmek, hasznos tankönyvek, kisnyomtatványok és oktató játékok között tallózhat.

Kínálat

2014 februárjáig az alábbi időpontokban vállalja az Egyesület, hogy előzetes egyeztetést követően szakoktatói díjmentesen kivonulnak bármely magyarországi általános vagy középiskolába, ahol a diákok számára 90 perces, az oktatók számára 120 perces műhelymunkát (workshopot) szervez, valamint ingyenesen kölcsönözhetővé teszi az Elfogyasztjuk a jövőnk? című kiállítását az iskolák számára: 2013. október 21. és november 7. között, november 25. és december 20.  valamint 2014. január 6. és február 28. között.

A résztvevő diákok életkora minimum 11 év és az egyes csoportok létszáma alkalmanként minimum 10 fő, maximum 30 fő. Az időpontok egyeztetésére folyamatosan van módja az iskoláknak e-mail útján, a levélben megnevezve az oktatási intézményt, valamint annak pontos címét, a workshopok tervezett időpontját, valamint a potenciálisan résztvevő diák és oktatói csoportok számát.

Elérhetőség

Az Anthropolis Egyesület az alábbi elérhetőségen várja az oktatási intézmények érdeklődő oktatóinak jelentkezését:

  • office@anthropolis.hu
  • anthropolis.grundtvig@gmail.com

Kapcsolódó link

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen