Gyorsan fogó penna
2012/06/20 08:00
1597 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A digitalizált világ az irodalmat sem kíméli: felgyorsult a könyvírás, a szerzők egyre több művet igyekeznek piacra dobni szenzációra és folytatásokra kiéhezett olvasóiknak. 

ebook_520

iro_200 Korábban évente egy könyvet volt szokás megírni is kiadni évente, manapság azonban ez nagyon csekély mennyiségnek számít. Ez a helyzet az e-book olvasóknak köszönhetően állt elő, az olvasóközönség ugyanis gyorsabban és sokszor olcsóbban is hozzáfér kedvenceihez, mint a nyomdai termékek esetében. A szerzők ráadásul féltik olvasóikat, akiket számos fórumon igyekeznek elcsábítani az újabb és újabb alkotók.

A tévéműsorok, filmek letöltése szinte már a megjelenés pillanatában (néha még azt megelőzően) is megoldható, az adás digitálisan rögzíthető, a videó megosztókon szinte minden elérhető, továbbosztható. A digitalizáció korában, egy ilyen verseny közepén a könyvek írói sem maradhatnak le. Ha egy szerző sokáig nem jelentkezik valami újjal a piacon, olvasó megfeledkezhetnek róla, vagy más, termékenyebb szerző után nézhetnek.

Emellett ma már a tengerentúlon élő írók például elképzelhetetlennek tartják, hogy írásaikat ne jelentessék meg digitálisan is. Ennek nagyon egyszerű oka van: az olvasók, különösen a fiatalabb, az internet korában született olvasók már nem vesznek könyvet. Részben, mert mindent elektronikus formában olvasnak, részben pedig, mert inkább fizetnek kevesebb, mint egy dollárt egy ismeretlen szerző ismeretlen művének letöltéséért, mint tízet egy kemény fedeles könyvért.

Az új trend ellen nincs is mit tenni, legfeljebb elfogadni van értelme és persze törekedni az örök igazágra, vagyis hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.

Forrás: RP

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen