Ha pályaválasztás előtt állsz, segít a POM!
2022/03/04 11:34
2785 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Fogalmad sincs, mi szeretnél lenni? Túl sok minden érdekel, vagy túl kevés? Csak a médiakarrier vonz vagy az énekesi? Esetleg a sportkarrier tetszik igazán? Nem jut eszedbe más, ami érdekelne? Elbizonytalanodtál? 

Talán nem is gondolod, mennyien vannak még így ezzel!

A pályaválasztás során arról döntesz, hogy milyen munkát szeretnél végezni, milyen szakmát választanál, illetve ehhez milyen készségeket, képességeket kell megszerezned, hol tanulj tovább.

POM

Az EFOP-3.2.13-17-es projekt (megvalósítója az OH - Oktatási Hivatal) egy olyan webalapú programot fejlesztett, ami segíthet abban, hogy jól válassz pályát.  Ez pedig azért nagyon fontos, mert ha azt csinálod, amit szeretsz, akkor boldogabb és sikeresebb leszel az életed folyamán.

Ugye milyen szuperül hangzik?

Ez a kifejlesztett webes eszköz, azaz a POM – Pályaorientációs mérő- és támogatóeszköz három részből áll. Ebből kettő önismereti jellegű. Amikor ezeket a teszteket töltöd, olyan kérdésekkel találkozol majd, amelyek RÓLAD szólnak. Ezekre válaszolva talán olyan dolgokon is elgondolkozol, melyeken korábban nem. A kérdések nagy része azt térképezi föl, mit szeretsz csinálni, milyen tevékenységek végzése közben érzed jól magad, mi az, ami igazán leköt/ feltölt.

Ugye tudod, hogy mindenki jó valamiben? A POM segít abban, hogy megtudd, te miben vagy az, mit szeretsz csinálni igazán.

A harmadik feladatsor más jellegű, mint az előző kettő. Itt olyan MTMI-feladatok megoldására lesz lehetőséged, amelyek – elsősorban – a mindennapi élethelyzetekhez, ismereteid gyakorlati alkalmazásához kötődnek. A feladatok megválaszolása közben változatos témákkal és kérdésekkel találkozol, melyek megoldása után kiderülhet, mennyire értesz jól ezekhez a területekhez.
Az MTMI egy mozaikszó, ami a következő területek kezdőbetűiből áll össze: matematika, természettudományok (élő és élettelen természet), műszaki területek és informatika.

A feladatok egyéb képességeket is mérnek: megoldásukkal megtudhatod, mennyire vagy kitartó, mennyire tájékozódsz jól a térben vagy mennyire látod jól az összefüggéseket.

Ha minden kérdéssort kitöltöttél, következhet a visszajelzés. A rendszer kiértékeli válaszaidat és "komplex (azaz sokrétű és összetett) képet rajzol meg rólad". Nemcsak azt tudhatod meg, mihez értesz igazán, milyen a személyiséged, hanem azt is, hogy érdemes-e MTMI-s pályaválasztáson gondolkoznod, vagy milyen erőfeszítéseket tehetsz annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel kerülj be egy általad választott területre.

A kifejlesztett program azonban ennél is többet nyújt; továbbtanulási utakat, foglalkozásokat ajánl eredményeid alapján, hiszen a rendszerben infókat kereshetsz és találhatsz a szakmák/pályák világáról. A POM abban is támogat, hogy megtaláld a neked tetsző képzési helyeket.

A POM „feladata” széleskörű, hiszen naprakész információkkal kell szolgálnia a pályaválasztásról, a továbbtanulási útvonalakról, valamint a szakmák, pályák világáról. Ezenfelül egyfajta támogatást is nyújt, hogy minél jobban feltérképezhesd erősségeidet, értékeidet, érdeklődéseidet.

A rendszer egyik különleges eleme lehetőséget teremt arra is, hogy „meghívj” egy számodra fontos embert, akiben megbízol és segíthet abban, hogy még jobban megismerd magad, vagyis minél pontosabb képet kaphass önmagadról. Ez a személy lehet a szüleid egyike, egy barátod vagy a tanárod is. 

Összefoglalva tehát: a tehetségünk, a csak ránk jellemző „egyéni csomagunk” megismerése és értékelése nagyon fontos a pályaválasztásunk szempontjából (is). A POM ezekre a kérdésekre próbál választ adni, hiszen minél reálisabb önképed, annál megalapozottabban és sikeresebben hozhatsz döntést.

Az alábbi linkre kattintva megnézheted a POM-ról készült kisfilmet;

https://www.youtube.com/watch?v=7kUN4uJMbGk

POM2

vagy akár rögtön meg is tudhatod, hogy te miben vagy jó, milyen tevékenységek végzése közben érzed jól magad, merre tovább;

A POM elérhetősége:
https://pom.oktatas.hu/

Felhasznált kép: a Pexels oldaláról

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen