Hackre fel! – hackathon a Sulinettel
2016/10/10 08:00
2804 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Sulinet Műhely és a makerspace.hu közös hackathonnal ünnepli a kódolás hetét. Az elsőként jelentkezőknek a budapesti Sulinet Műhely biztosítja a helyszínt, ahol a makerspace.hu segíti a csapatok munkáját. Az eseményhez bárki más is csatlakozhat saját helyszínen és részt vehet az egy napon át tartó alkotásban.

SULINET MŰHELY (2)

Az Európai Kódolás kezdeményezés, a Jövő Osztályterme nagykövetei és a Learning Lab szövetség nemzetközi hackathont szervez október 20-án, amelynek keretében iskolák és tanuló-alkotó műhelyek csapatai valósítják meg terveiket és osztják meg eredményeiket Európa-szerte.

A szervezők a brüsszeli Future Classrom Lab-ből irányítják a munkát.

Magyarországon az eseményhez a Sulinet a makerspace.hu-val együttműködve csatlakozik. Budapesti helyszínünkön, a Sulinet Műhelyben néhány 3-7 fős csapat számára biztosítjuk a helyszínt és a szakmai segítséget. Azonban a hackathonhoz bárki csatlakozhat saját helyszínen, részt vehet csapatával a versenyben és megmutathatja az alkotásokat az online közösségnek.

Mi a hackathon?

Egy olyan egy napos rendezvény, amelynek során nemzetközi csapatok egy előre nem ismert témán dolgozva mutatják meg kreativitásukat.

A hackathon mindenki számára nyitva áll (oktatók, tanulók, szakemberek, szülők, döntéshozók…). Előzetes programozói tudásra nincs szükség. Bármilyen programozási nyelv használható (beleértve az olyan vizuális blokk programozási nyelveket, mint a Scratch, Kodu, Alice stb…).

Mi a Sulinet Műhely?

Egy olyan hely, ahol a technológiáknak és az együttműködésen alapuló tanulásnak helyet adó terekkel kísérletezünk.

Mi a makerspace.hu?

Egy közösségi alkotóműhely Nagykovácsiban, ahol minden eszköz és segítség rendelkezésre áll ahhoz, hogy izgalmas dolgokat hozz létre.

A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a digitális készségek és a digitális állampolgárság fontosságára. A résztvevők az esemény során azzal kísérleteznek, hogyan lehet izgalmas és értékes digitális tartalmat és eszközöket készíteni, és arra törekednek, hogy a tartalomnak ne csak fogyasztói, hanem előállítói is legyenek.

Témakörök

A hackathon három fő téma köré épül, és a projekteket ezeken a kategóriákon belül díjazzák:

DIGITÁLIS KREATIVITÁS - Készítsetek interaktív játékot vagy animációt, fejlesszetek szoftvert vagy alkalmazást, építsetek robotot, írjatok zenét… legyetek kreatívak!

PROBLÉMAMEGOLDÁS – Aggódtok egy iskolát vagy közösséget érintő probléma miatt? Hogyan tudnátok választ adni rá a technológia segítségével?

A TANULÁS JÖVŐJE – az innovációk segítik elő a változást és alakítják át azt a világot, amelyben élünk. Szerintetek milyen lesz a tanulás és a tanítás a jövőben?

Hogy működik?

ALKOSSATOK CSAPATOKAT – a csapatok ideális esetben 3-7 főből állnak. Bárki csatlakozhat. Az esemény nyitva áll tanulók, hallgatók, tanárok, szülők, szakemberek vagy bárki más számára. Próbáljatok olyan csapatokat alkotni, amelyben különböző képességek és készségek vannak jelen. A sokszínűség érték.

FIGYELJETEK AZ IDŐRE  - 8 órátok van elkészülni a prototípussal. Az esemény szervezői Brüsszelben a Future Classroom Lab-ban 2016 október 20-án 9.30-kor indítják el a hackathont, és ekkor árulják el a verseny speciális témáját. Az indítástól számítva 8 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítsétek és benyújtsátok a prototípust és a videót 17.30-ig.

LEGYETEK KREATÍVAK – engedjétek szabadon a fantáziátokat és legyetek bátrak. Nincsenek határok. Bármit készíthettek, amit csak szeretnétek. Készítsetek interaktív játékot, animációt, fejleszthettek szoftvert vagy alkalmazást, írjatok zenét, alakítsatok át egy már meglévő dolgot. A képzelőerőtök és kreativitásotok fogja különlegessé tenni a munkát.

MUTASSÁTOK MEG, MIT TUDTOK – ha az ötlet különleges, gondoskodjatok róla, hogy más csapatok is értesüljenek erről. A világ többet akar tudni az ötletetekről. Készítsetek fotókat és videókat a kreatív folyamat során és osszátok meg más csapatokkal! A hackathon végére készüljetek el egy frappáns 2 perces videóval, és egy rövid dokumentummal, ami a prototípus főbb elemeit mutatja be!

SZÓRAKOZZATOK JÓL – hozzátok ki a legtöbbet ebből az eseményből, de mindenekelőtt érezzétek jól magatokat! Az ötletek kitalálása, az építés, a hackelés izgalmas dolog, és tegyetek róla, hogy minden csapattag élvezze a munkát. Vegyétek figyelembe egymás véleményét és nézeteit, mert a csapatmunka a siker záloga (és élvezetes is).

Jelentkezz!

Ha érdekel a kezdeményezés, szívesen alakítanál csapatot és csatlakoznál a hackathonhoz, akkor töltsd ki a jelentkezési lapot, így minden fejleményről értesülni fogsz!

Ha a Sulinet Műhelyben szeretnétek részt venni az eseményen, akkor írjatok nekünk az info@sulinet.hu e-mail címre! Írjátok meg az alábbiakat:

  • Csapat kapcsolattartó neve és e-mail címe
  • Csapat létszáma
  • Csapattagok életkora
  • Miben vagytok jók?

A csapatokat a jelentkezés sorrendjében, korlátozott számban fogadjuk. A jelentkezés sikerességéről e-mailben értesítést küldünk.

További elérhetőségek:
info@sulinet.hu
coding@eun.org

Kövesd az eseményt:
www.facebook.com/NeedCodeEU
www.twitter.com/NeedCodeEU

kép forrása

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen