Európában is egyedülálló, innovatív jegybanki élményközpont: hamarosan megnyílik a Pénzmúzeum!
2021/11/19 10:45
677 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

penzmuzeum

Pénztörténet és pénzügyi folyamatok interaktív formában

A Pénzmúzeum jóval több annál, mint egy történeti tárlat fizetőeszközünk múltjáról és jelenéről. Az intézmény azzal kapcsolatos ismeretek mélyítését tűzte ki célul, hogy a pénz nem csupán érmék és bankjegyek összessége: ez az egyetlen, ember alkotta bizalmi rendszer, amelyen keresztül világszerte együttműködünk, egymás számára értékes javakat cserélünk. 

Az intézmény elsősorban a fiatalokat, diákokat szeretné megszólítani: a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatok, pénzzel kapcsolatos fogalmak kreatív, modern megoldásokon és interaktív attrakciókon keresztül kerülnek bemutatásra, páratlan élményt ígérve. Valódi, újszerű köntösben, amely a megelőlegezettek szerint a tárlatot garantáltan megkülönbözteti attól, amire eddig javarészt mindannyian kiállításként gondoltunk.  Cél, hogy a Pénzmúzeumba tett látogatás mindenki számára az egyik legjobb program alternatíva legyen, az év minden időszakában.

Innovatív élménytér: az aranybányától a virtuális vagyonig

A Pénzmúzeum a Széll Kálmán téri, egykori Postapalota épületében, 3 emeleten és közel 2400 négyzetméteren várja majd a látogatókat. A tárlat tematikus formában, a pénz öt funkcióján keresztül vezeti be az érkezőket a pénzügyek és a gazdaság világába. Hogy mitől lehet innovatív egy pénztörténeti tárlat?

Látványos szimulációk gazdagítják a múzeumi barangolást, amelyek segítenek megérteni a látogatók számára a jegybankok szerepét, az infláció és árstabilitás kérdését. Belekóstolhatnak az árucsere és kereskedés rejtelmeibe, megtapasztalhatják a tőzsde világát, és kipróbálhatják azt is, hogy milyen jegybankárok lennének. Az út a múzeumban kialakított Kincstárban ér véget, ahol az aranytartalékokról tanulhatnak az érdeklődők, és lehetőség kínálkozik arra is, hogy valódi aranytömböt érinthessenek vagy akár fel is emelhetnek, megbizonyosodva tetemes súlyáról. 

Számos játék is színesíti majd az élményt, virtuális vagyont is gyűjthetnek a látogatók, a több, mint félszáz lenyűgöző installáció és közel 2000 műtárgy szórakoztató tanulmányozása során. A virtuális vagyont később ajándékokra válthatják.

A numizmatika megszállottjainak pedig különösen érdemes lesz a Múzeumba látogatniuk, hiszen a pénztörténet mellett a Magyar Nemzeti Bank rendkívüli numizmatikai gyűjteményének legszebb darabjai is kiállításra kerülnek.

Már csak pár hónap a nyitásig

2022. március 15-én nyitja meg kapuit és várja látogatóit az első magyar, nemzeti és regionális szinten is egyedülálló Pénzmúzeum és Látogatóközpont. Addig is, érdemes ellátogatni a penzmuzeum.hu weboldalra, ahol számos kvíz, játék és pályázat található a Magyar Nemzeti Bank – Pénzmúzeumért és Látógatóközpontért felelős osztály kiírásában. Továbbá a hamarosan megújuló weboldalon edukációs tartalmak, virtuális túra, nyereményjátékok, podcastok és olvasósarok is várják az oldalra érkezőket, de a

Pénzmúzeummal kapcsolatos hírekért, látványtervekért is érdemes lesz kattintani.

Élmény, szórakozás és tanulás, március 15-től a Pénzmúzeumban, addig pedig az online felületeken!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen