Hazai nemzeti parkok hete
2013/06/05 11:16
784 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Természetismereti játékokkal, szakvezetéses túrákkal, családi- és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a magyar nemzeti parkok és védett természeti területek június 7. és 16. között.

A rendezvény központi nyitóhétvégéjének június 7-9-én ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park és Debrecen ad otthont. A debreceni Emlékkertben hagyományőrző kézművesek bemutatói, szakvezetéses túrák, ifjú természetvédelmi őrök Kócsagőr-próbája, természetismereti játékok, koncertek, előadások, könyvbemutatók szórakoztatják a látogatókat. A program csatlakozik a Debreceni Pulyka Napok és a Debreceni Ünnepi Könyvhét rendezvényeihez is.

nemzeti-parkok-520 Magyarországi nemzeti park igazgatóságok működési területei (Forrás: Wikipedia)

Június 7-én a hortobágyi látogatóközpontban neves szakemberek tartanak előadásokat a nemzeti parki ökoturisztikai termékfejlesztés lehetőségeiről, 9-én az érdeklődők ingyenes szakvezetéses túrákon vehetnek részt a nemzeti parkban gyalog, kenuval és kerékpáron. A hortobágyi látogatóközpont udvarán kézműves bemutató és vásár várja a látogatókat. Ezen a napon számos bemutatóhely, így a Hortobágyi Vadaspark, a Hortobágy-halastavi kisvasút, a Tisza-tavi Vízi Sétány (Poroszló), valamint a Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény (Tiszafüred-Örvény) is 50 százalékos kedvezménnyel látogatható.

Június 10-16. között valamennyi nemzeti park és további védett természeti területek várják a természetbarátokat kalandtúrákkal, családi programokkal és különleges előadásokkal.

Európa-szerte május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. Ezen a napon nemcsak a megőrzendő természeti értékek fontosságára, hanem az ismeretterjesztésre, a minket körülvevő természet bemutatására igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek.

(MTI)