Hazatértek az olimpikonok
2004/08/01 08:00
926 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hétfő délelőtt 10:55-kor - 50 perces késéssel - szállt le Ferihegy 2-n a sportolóinkat hazaszállító "aranygép".

A Boeing 767-200-as repülőgép még meg sem állt, amikor Zámbó Mihály kapitány mellől már az ablakból integetett zászlót lengetve Janics Natasa kétszeres aranyérmes kajakos.


Elsőként az öttusázó bajnok Vörös Zsuzsanna lépett ki a Malév különgépéből, őt Janics Natasa és Kovács Katalin követte, majd jöttek a vízilabdázók és sorban a többiek.
A 177 utas 9210 kilogrammnyi poggyásszal érkezett, s a mintegy kétórás út során görög ételeket fogyasztottak. A kiszállás után a küldöttség tagjai gyorsan átestek a formaságokon, és még kint a betonon autóbuszokba szálltak, majd rendőri felvezetéssel a SYMA rendezvénycsarnokban sorrakerülő fogadásra tartottak, ahol több ezer szurkoló, barát és családtag várta őket. A játékosok érkezése előtt kivetítőn idézték fel az olimpiai sikereket, és mindegyiket ugyanúgy megtapsolták, éljenezték a jelenlévő rajongók, szurkolók, mint hogyha csak kint lettek volna az olimpia helyszínén.

Az ünnepségen a pontszerzők közül Kővágó Zoltán, az eredménymódosítás után ezüstérmes diszkoszvető, valamint a három pontszerző súlyemelőnő nem vett részt, a Himnusz alatt a kezét mindvégig a szívén melengető, füttykoncerttel fogadott Gyurcsány Ferenc pedig szóhoz sem jutott.
A jelenlévőket Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, NOB-tag köszöntötte. "Úgy jöttünk haza, hogy tisztességgel megharcoltuk harcunkat, és megtartottuk a hitünket. Végig bíztunk abban, hogy örömet szerzünk a szurkolóknak" - mondta Schmitt. - "Szeretném megköszönni a sportolók, edzők, segítők munkáját, ők mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a világ 13. legerősebb sportnemzete legyünk." A MOB első számú vezetője köszönetét fejezte ki a négyéves felkészülési ciklus két kormányának az anyagi és erkölcsi támogatásért.

Schmitt nem ment el szó nélkül az ötkarikás játékok magyar doppingesetei mellett: "A 217 sportoló közül öt megszegve esküjét méltatlanul viselkedett, megígérhetem, hogy az ügyeket kivizsgáljuk, és gondoskodunk arról, hogy többé ilyenek ne fordulhassanak elő."
Janics Natasa felidézte az egyesbeli sikerét, a célba érkezés pillanatát, és azt, hogy a világgá kürtölte: ő a legboldogabb ember a világon. "És még most is annak érzem magam" - tette hozzá.

Majoros István, a kötöttfogású birkózók 55 kg-os súlycsoportjának legjobbja az athéni történéseket felelevenítve arról mesélt, hogy nagyon megterhelő volt a verseny, különösen a kubai világbajnok Lazaro Rivas és az ukrán Olekszij Vakulenko állította kimondottan nehéz feladat elé, de szerencsére jól sikerült a formaidőzítése.

Az ünnepség zárásaként az Athénban érmet szerzett sportolók mindegyikét a színpadra szólították, és ajándékot adtak át nekik. Valamennyi versenyzőt a szurkolók üdvrivalgása és vastapsa köszöntötte.

Forrás:
www.index.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen