HiperGalaktika 02 - a Sulinet Digitális Tudásbázis szakmai különszáma
Simon Tamás
2008/11/20 16:49
1790 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Educatio Kht. eLearning igazgatósága újszerű kezdeményezéssel állt a nagyközönség elé, melynek segítségével megpróbálja az oktatás világában bekövetkező változásokat a szélesebb nagyközönség elé tárni. Erre pedig kiváló lehetőséget nyújtott a Galaktika magazinnal történő együttműködés, melynek keretén belül egy komplex kiadvány foglalkozik a jövő oktatásával, illetve a közoktatás világában most zajló változásokkal. A kiadványból az olvasó megismerkedhet olyan témákkal, mint a web 2.0 és az oktatás kapcsolat, az európai együttműködések, az info-kommunikációs kompetenciák.

Az első HiperGalaktika sikere után, amely az információs társadalom legújabb eredményeivel foglalkozott, itt a második, amelynek ezúttal a jövő oktatása a központi témája. Az új HiperGalaktika-sorozat legfőbb erénye, hogy a kutatók által körbejárt egy-egy téma mellé ugyanazzal a témával foglalkozó novellákat is helyez, ezáltal ötvözi a Galaktika legjobb hagyományait a szakértői anyagok szakmai hitelével.

Az új HiperGalaktika az Educatio Kht. eLearning Igazgatóság Sulinet eTanulás Módszertani és Kompetencia Központ és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közreműködésével készült, s bemutatja a legújabb trendeket a tanítási-tanulási módszertanban, így képet kaphatunk az innovatív tendenciákról, s gyakorló tanárok is hasznosíthatják az anyagokat, hiszen nemcsak "száraz" szakszövegeket olvashatunk, hanem konkrét példákat, iránymutatásokat is. Így világos lesz, miért és hogyan használhatjuk például a Wikiket a tanórai gyakorlatban, illetve képet kaphatunk a blogok működéséről és hasznosságáról, felhasználhatóságáról az oktatás szervezésében.

Ezenkívül neves SF-írók oktatáshoz kapcsolódó novelláit olvashatjuk. Így szerzőink között üdvözölhetjük Isaac Asimovot, a scifi egyik mesterét, magyar tehetségeket: F. Tóth Benedeket, Galántai Zoltánt, Kánai Andrást, Képes Gábort, Michael T. Cricketet és Abuczki Pétert. Ezen kívül novellákat közlünk még Harry Harrisontól, akinek neve egy SF-kedvelőnek sem lehet ismeretlen, és más amerikai szerzőktől: R. A. Laffertytől, Cyril M. Kornbluthtól, Connie Willistől, illetve Alekszandr Gromov, orosz írótól. A kiadó tervei szerint évente jelentkezik egy-egy újabb HiperGalaktika-kötettel, amelyek mindegyike az éppen aktuális tudományos trendek egy-egy szegmensével foglalkozik majd.

Tudományos szerzők:

Bódi Zoltán, Laufer László, Csibor Zoltán, Szedlmayer Bea, valamint a Sulinet Digitális Tudásbázis.

Szerzők:

Connie Willis, Abuczki Péter, Alekszandr Gromov, Michael T. Cricket, Cyril M. Kornbluth, Kánai András, R. A. Lafferty, F. Tóth Benedek, Galántai Zoltán, Harry Harrison, Képes Gábor, Isaac Asimov.

A kiadvány létrejöttében az Educatio Kht. eLearning igazgatósága nyújtott nélkülözhetetlen segítséget. A kiadvány megvásárolható újságosoknál, illetve megtalálható a könyvesboltok polcain. Szakértőinkkel találkozhatnak az író olvasó találkozókon.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen