Históriás történeti kalandozás a Nemzetiben
2012/10/08 08:00
1862 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Magyar Nemzeti Múzeum egész évben várja általános iskolás csoportok jelentkezését Históriás történeti kalandozás című programjára. A látogatás segít a történelem egy-egy korszakának játékos megismerésével így nyújtva maradandó élményt a tanulóknak és motiválja őket az olvasásra, a történelmi érdeklődésre, az önművelésre. 

nemzetimuzeum_520

A programról

A Históriás Történeti Kalandozás egy játékos kalandozás a régmúlt időkben, melyhez a Nemzeti Múzeum régészeti és történeti kiállításai nyújtanak segítséget. A program segít a gyerekeknek megérteni a történelmet és átélni a tankönyvben és az iskolapadban elsajátított tudást. A látogatás során megismerkedhetnek egy-egy korral, elkészíthetik annak tárgyait, viseleteit, és játékosan idézheti fel a mindennapokat és az ünnepi eseményeket. A program két-, két- és fél órát vesz igénybe.

A látogatás jó kiegészítés lehet a tanórák mellé, az általános iskolák alsó és felső tagozatai számára egyaránt. Nem csak szabadidős programként, de délutáni, vagy napközis elfoglaltságként is előnyös lehet. A program elsősorban 8-12 éves korú diákok számára ajánlott, hiszen ők képesek a legintenzívebben átélni, „elraktározni” a látottakat.

A történeti játszóház egy komplex ismeretközvetítő módszer, melynek részei:

  • a téma (a foglalkozáson feldolgozott ismeretanyag)
  • a kiállítás (a kor tárgyi világa)
  • a tárgyalkotás (a kreatív-manuális tevékenység)
  • és a korfelidéző játék (a csoportos szerepjáték) szoros egységére épül.

Választható témakörök

Őskori kalandozás (Kőkor, bronzkor)

Választható foglalkozások: bőrkarkötő, csontamulett, agyagszobrocska, bronzékszer, kar- és lábvédő ékszer, pajzs, kard.

Korfelidéző játék: A bronzkori falu ifjai megismerik azt az utat, melyet eleik a kőbaltától a bronzkardig bejártak, miközben maguk is felkészülnek a felnőtt életre. A bátorság és ügyesség próbája után felavatásuk jeleként megkapják a közösséghez tartozás pecsétjét.

Ave Caesar

Választható foglalkozások: légiós jelvény, sisak, pajzs, mozaik, ékszer, színházi maszk készítése, pénzverés.

Korfelidéző játék: 202-ben Septimius Severus császár Pannóniába látogat. Tiszteletére a város polgárai maszkos játékot, állatviadalt és kocsiversenyt rendeznek.

Honfoglaló eleink

Választható foglalkozások: tarsoly, hajfonatkorong, öv, süveg, táltosdob, életfa, szablya készítése, tarsolylemez, ruhaveret domborítása, sámánszövés, hálócsomózás, ostorfonás, rovásírás.

Korfelidéző játék: Összegyűlünk a képzeletbeli jurtában, s a munka próbája után az ügyesség és fegyelem próbái következnek. Végül a táltos a közösség teljes jogú tagjává avatja a résztvevőket. (A kiállítást műtárgyfotók, műtárgymásolatok, életképek helyettesítik.)

Szent István törvénynapja

Választható foglalkozások: zászlós lándzsa, pajzs, kard, sisak, templom-makett, könyvborító, női fejdísz, ékszer készítése, kehelytakaró hímzése, oklevél írása, pénzverés.

Korfelidéző játék: Az Ispán a király nevében törvénynapot tart, ahol az új törvények szerint tesz igazságot. A törvénynap után a megjelentek vadlúd vadászaton vesznek részt.

Középkori vásár

Választható foglalkozások: öv, tarisznya, fejfedő, fűszerszámos zsákocska, fémékszer, bőrékszer készítése, körmönfonás, pénzverés, képmutogató tábla festése.

Korfelidéző játék: A foglalkozások során elkészült portékát vásáron kínálják a csoportok. Miközben a városbíró felügyel a rendre, a vásározókat mutatványosok szórakoztatják, majd ki-ki kedve szerint vásárolhat.

Várak – lovagok

Választható foglalkozások: lovagi sisak, címerpajzs, zászló, női fejdísz, gyöngyös hajpánt, ékszer, palástcsat, vármakett készítése, iniciálé rajzolása, adománylevél írása, pecsételés, pénzverés.

Korfelidéző játék: A várudvaron lovagi tornán mutatjuk be ügyességünket. Az arra érdemes ifjakat a várúr lovaggá üti, majd közös tánccal köszönünk el egymástól.

Mulatság Mátyás udvarában

Választható foglalkozások: reneszánsz női fejdísz, barett, zászló, pajzs, alabárd, zörgődob, álarc, kódexborító, palotamakett készítése, pénzverés.

Korfelidéző játék: Mátyás király és Beatrix királyné bevonulása után társasági játékokkal mulattatjuk a királyi párt és magunkat, majd elkezdődik a reneszánsz táncmulatság.

Török-magyar párviadal

Választható foglalkozások: török tálca és édesség, sisak, fokos, cégér, párta készítése, keszkenő hímzése, Karagöz-játék előadása.

Korfelidéző játék: A magyar végváriak és a törökök vitás ügyüket párviadallal döntik el, melynek végén egy időre békét kötnek. Közösen fogyasztják el a készített édességet, és megtekintik a Karagöz játékot.

Hej, Rákóczi...

Választható foglalkozások: zászló, futártarsoly, fokos, bocskor, párta, úrihímzés, hadikassza készítése, pecsétes levél írása, pénzverés.

Korfelidéző játék: Valamennyien Rákóczi táborába indulunk. Útközben meg kell fejtenünk egy titkos üzenetet, át kell kelnünk erdőn és mocsáron, élelmet kell gyűjtenünk, meg kell tanulnunk a kapcatekerést és a sebek kötözését. Végül sikeresen eljutunk a kuruc táborba.

Barokk vígasság Esterházy herceg kastélyában

Választható foglalkozások: barokk női és férfi paróka, legyező, maszk, ékszer, árnykép, kertmakett készítése, marionett játék.

Korfelidéző játék: Kerti mulatságra vagyunk hivatalosak Esterházy herceghez. Társasjátékokkal szórakoztatjuk egymást, bábszínházi előadást nézünk, s tánccal zárjuk a vígasságot.

Kossuth Lajos azt üzente...

Választható foglalkozások: huszárcsákó, tarsoly, tüzércsákó, dob, zászló, női tarsolyka, keszkenő, kokárda készítése, vándorszínészek előadása.

Korfelidéző játék: A 48-as huszárezred zászlószalagozási ünnepségén veszünk részt, melyet a vándorszínészek ünnepi előadása zár.

Jelentkezés és információ: Lovas Márta +36-20-914-8371
További információk: muzi.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen