Hogyan lehet nyerni is, tanulni is - játékosan? Vár Futurobi és az Ökokaland szeptember 25-ig!
2014/09/10 08:00
895 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Évről-évre oktatójátékok tucatjai próbálják rávenni a diákokat a környezettudatos viselkedésre. Idén egy olyan fejlesztés született, amely inkább akar videojáték, illetve közösségi média alkalmazás lenni, mint oktató tartalom, mégis helye van a természetismeret, fizika, kémia, illetve földrajz órákon.

oko

Gamifikációról - játékosításról többször írt lapunkba Fekete Zsombor, aki csapatával nemrég két online oktatójátékot fejlesztett környezettudatosságról. Mindkét játék ingyenesen elérhető online: számítógépen, digitális táblán, és táblagépen is futtathatóak. Szeptember 25-ig ráadásul csoportos ökopark-, és állatkerti belépőket is nyerhetünk iskolánknak az ÖKO-Kaland oktatójátékkal. A játékról készült képek itt nézhetők meg nagy méretben.

  A Futurobi és a mélység őrei című játékban a főhős egy sötét, élhetetlen jövőből érkezik. Nem féltek attól, hogy ha még több digitális játékra biztatjátok a gyerekeket, végül egy ilyen jövőben kötnek ki?

– Sport vagy kirándulás helyett nem javasolnánk, hogy a géppel játsszanak, de ha már úgyis a gép előtt ülnek, akkor olyan játékot kínálunk nekik, amiből tanulhatnak is. A mai videojátékok jó része nem a 7-12 éves korúaknak készül, magyar nyelvű oktatójátékból pedig kifejezetten szűk még a kínálat.

 Miért épp környezettudatosság a téma?

– Ez egy KEOP projekt, a téma adott volt. A fejlesztést az Országos Gyermekegészségügyi Intézet megbízásából végeztük.  A főhős, Futurobi pedig már egy ideje igyekszik a környezettudatosság, illetve az egészségre nevelés arcává válni - adta magát, hogy digitális játékot készítsünk a történetéből.

– Téged ennyire érdekel a fenntarthatóság, a környezet védelme?

– Egyáltalán nem. Én a fogyasztói társadalom egyik legrosszabb egyede lehetek. Viszont az érdekel, hogy egy sokak által (és általam is) száraznak, unalmasnak látszó témából hogyan lehet izgalmas játékot, humoros kvízeket, fejtörőket készíteni.

 Izgalom? Az oké. No de humoros kvízek?

– Az a másik játékunkban van. Az ÖKO-Kaland  a Facebookon érhető el, értelemszerűen nagyobbakat, a 13-24 éves korosztályt célozza. Az ötlet az volt, hogy a jó válaszok mellé néhány kérdésnél sírva-röhögős alternatívákat teszünk be. A visszajelzések alapján ez nagyon bejött. Az ÖKO-Kalandban (apps.facebook.com/okokaland) szinte minden feladatunk nyereményjáték is egyben. Kvízek, fejtörők, fotópályázatok. Van egy gamifikált keretrendszerünk, amit középiskoláknak alakítottunk ki - ezt töltöttük, illetve töltjük fel 2x16 feladattal.

– Sokan játszanak a játékkal?

– Most még kevesen - nem tett jót neki a nyári indulás. Reméljük, hogy az iskolák versenyébe többen kapcsolódnak be. Ez szeptember 25-én zárul.

– Akkor már nincs sok idő. Hogyan lehet bekapcsolódni?

– Egyszerű Facebook regisztrációval. Az iskolát nem kell külön megadni, a személyes Facebook adataink alapján automatikusan a középiskolánkhoz számolja a pontokat a rendszer. .

– Vagyis az iskolában végzett " öregdiákok" is gyűjthetik a pontokat?

– Igen, jöhetnek ők is! Fontos, hogy minél több gyerek játszik, minél jobb eredménnyel, annál nagyobb az esély a csoportos belépőkre a Tisza-tavi Ökocentrumba, az egri Öko-Parkba, illetve a Tropicariumba.

– A kicsik hogyan regisztrálhatnak? Nekik - jó esetben - nincs Facebook fiókjuk. 

– Nemcsak a "facebookos", hanem a hagyományos emailes regisztráció is működik. A kicsik játékánál ráadásul csak a pontok mentéséhez, a toplista használatához van rá szükség, a játék minden feladata elérhető regisztráció nélkül is.

– Ezeket a játékokat a tanórákra is be lehet vinni?

– Remélem be is viszik oda! Futurobi kalandjai HD felbontásban élvezhetőek, ideálisak a nagyképernyős interaktív táblára. Az egyes jeleneteket ízekre lehet szedni, meg lehet vitatni, a játékokból pedig kiváló versenyeket szervezhetnek a vállalkozó kedvű tanárok.

– A "facebookos" ÖKO-Kalandot hol érdemes használni? Az inkább otthoni foglalkozásnak jó?

– Nem mondanám. A humoros kvízeknek szintén helyük van az interaktív táblán, a szavazásos pályázatok pedig nemcsak házi feladatként, hanem iskolai projektként, vitafórumként is hasznosíthatóak.  Az sem elhanyagolható szempont, hogy a szeptember 25-ig tartó középiskolás versenyben minden megoldás pontot ér!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen