IKT az általános iskolákban – a tanulók tanulásának megváltoztatása
2014/04/10 08:00
3840 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Miért és hogyan integrálják a tanítók az IKT használatát az általános iskola alsó tagozatán az oktatás során?

iktsuli Az IKT az általános iskolákban c. képzés során a világ különböző országainak jó gyakorlatai kerülnek megosztásra, ahol tanítók, iskolavezetők és döntéshozók osztják meg ötleteiket és inspiráló történeteiket.

Az oktatás különböző szektoraiban dolgozó szakértők felismerték a technológia fontosságát és értékét a tanítási-tanulási folyamatokban, az IOE (The Institute of Education, University of London londoni egyetem oktatással foglalkozó intézete) és az UNESCO IITE (UNESCO informatika az oktatásban intézete) ezért közös szervezésben általános iskolák alsó tagozatán dolgozó tanítók, vezető tanárok és döntéshozók számára szakmai továbbképzést indított.

A képzés kapcsolódik az IITE és az IOE küldetéséhez, egy olyan szakmai közösség létrejöttét támogatva, mely a digitális technológiák tanítási-tanulási folyamatokba ágyazott használatát mozdítja elő, illetve az oktatás és szakmai gyakorlat minőségét promotálja a megértés lehetővé tételével és tudás megosztásával.

A képzés anyagai különböző országokban élő tanítók jó gyakorlataiból és tapasztalataiból, esettanulmányaiból tevődik össze, melyeket az IITE egy nemzetközi projekt keretében gyűjtött össze. A képzés gyakorlati jellegű, az IKT használatát mutatja be az általános iskola alsó tagozatán, érdekes példákon és jó gyakorlatokon keresztül. A képzés fejlesztésébe bevont embereket az a közös meggyőződés köti össze, hogy az IKT, amennyiben hatékony módon és megfelelő tanárok által van használva, más módszerekkel együtt, minden diák számra elérhetővé teszi a tanulási képességeinek kibontakoztatását.

A képzés tanulási eredményei:

  • A képzés után a résztvevők képesek lesznek aktívan hozzájárulni az IKT alapú jó gyakorlatok és pedagógiák integrálásához a tanítási-tanulás folyamatokba.
  • Az iskola vezetők képesek lesznek fejleszteni, tökéletesíteni és megosztani azokat a stratégiákat és mechanizmusokat, melyek optimalizálják az IKT alapú tanítás és tanulás fejlődését az iskolájukban.
  • A döntéshozók képesek lesznek az iskolavezetők és dolgozók pedagógia- és probléma alapú IKT használat fejlesztésének a támogatására.

Témakörök:

  • A 21 századi általános iskola
  • Hogyan differenciál az IKT?
  • Elérhető pedagógiai változások az IKT használatával
  • Technológiai megoldások
  • Hogyan küzdjük le az IKT kihívásait az elemi iskolákban?
  • A működő IKT

Ajánlott háttér:
A szakmai továbbképzés elsősorban általános iskolák alsó tagozatának vezetői, tanítói és döntéshozók számára készült. A képzés célja elkötelezetté tenni a tanítókat, iskolavezetőket és döntéshozókat minden országban az iskolák folyamatos minőségfejlesztésére, azáltal, hogy optimalizálják a tanítók, tanulók és a családjuk számára hozzáférhető digitális technológiák használatát.

Azon résztvevők számára, akik közreműködnek a képzés során (kommentelik a forrásanyagokat, hozzászólnak a beszélgetésekben, saját gyakorlatokat megosztanak) teljesítést igazoló oklevelet állítanak ki.

Akik igazolják személyazonosságukat a képzések során egy speciális eljárással (további infó a Signature track-ről itt) és teljesítik a követelményeket, hiteles bizonyítványt kapnak.

Kurzus formátuma:
A képzés anyagai tartalmaznak videó anyagokat, iskolai fényképeket, vezető tanárokkal és döntéshozókkal készített interjúkat valamint UNESCO IITE könyveket és esettanulmányokat az IKT integrálásáról. A kurzus heti online beszélgetések formájában zajlik, melyek általában 3 fő téma köré épülnek, mint például: A szülők bevonása, Speciális igények, A kollégák elkötelezetté tétele.

A képzés résztvevői blogot indítanak, melyben reflektálnak a tartalommal kapcsolatos reakcióikról, és a saját gyakorlatukat mutatják be fényképekkel, videókkal és linkekkel ellátva.

A képzés úgy van megszervezve, hogy az alaptananyag heti négy órás munkával és megfelelő szintű angol nyelvtudással teljesíthető.

A legközelebbi képzés május 27-én indul, további információk és jelentkezés itt.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen