Indul a tanév, indulhatnak a Comenius együttműködések
2013/09/02 12:51
1930 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Idén 153 Comenius iskolai együttműködési pályázat nyert támogatást a Tempus Közalapítványtól. Megvalósításukra több mint 2,7 millió eurót fordítanak a közoktatási intézmények. Egy-egy ilyen projekt során a külföldi partnereknél tett látogatás a diákok számára ablak a világra: a közös munka során megismernek egy új kultúrát, betekintést nyernek más országok gyermekeinek hétköznapjaiba, ezáltal nyitottabbá, toleránsabbá válnak, megtanulnak csapatban dolgozni, valamint a nyelvtudásuk is fejlődik.

Ebben a tanévben várhatóan több mint 4700-an, 2683 diák és 2100 diák utazhat Európa különböző országaiba a program keretében. A legtöbben Törökországba, Olaszországa és Lengyelországba.

Iskolai együttműködések

Az egész életen át tartó tanulás program Comenius iskolai együttműködések projekt lehetővé teszi, hogy európai közoktatási intézmények nemzetközi együttműködések keretében együtt dolgozzanak valamilyen közös témán.  A közös projekt során a közoktatási intézmények diákjai, nevelői, munkatársai folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással, közösen dolgoznak a pályázatukban vállalt feladatok teljesítésén. A résztvevőknek lehetőségük van a projekt során találkozni egymással, ahol a közös munka mellett barátságokat köthetnek egymással.

Együttműködések típusai

A projekt tervezése során kétféle projekttípusból választhatunk. Részt vehetünk multilaterális vagy bilaterális projektben.

Multilaterális projektben legalább három országból működnek együtt intézmények, országonként akár több iskola is csatlakozhat. A munka a diákok bevonásával, általában egy téma köré szerveződve történik. A közös munka során a résztvevőknek lehetőségük nyílik az egymással való találkozásra is, a találkozók száma ez esetben nincs korlátozva, tetszőleges számban szervezhetnek külföldi utazásokat. A partnertalálkozóknak nincs korhatára, bármilyen korú gyerekek részt vehetnek rajta.

Amennyiben két ország partnerintézményei működnek együtt és szerveznek közös projektet, bilaterális projektről beszélünk. Ezeknél a projekteknél az idegen nyelvtanulás fejlesztése az elsődleges cél. Ebben az esetben speciális szabályokat kell a résztvevőknek betartani. A csereút időtartama legalább tíz nap kell legyen, melyen legalább 12 éves gyerekek vehetnek részt, illetve a csoport nagysága is meghatározott.

Comenius projektekben való részvételre a jövőben is lehet pályázni, a 2014-től induló Erasmus+ program keretében.

Részletek a Tempus Közalapítvány honlapján: www.tka.hu

Comenius_infografika_converted www.tka.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen