Iskolai Innovációs Fórum 2021 (School Innovation Forum 2021)
2021/05/07 16:23
1502 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Iskolai Innovációs Fórum, melynek ezévi mottója: „Feltörekvő technológiák az oktatásban: A mesterséges intelligencia ökológiai szemlélete”, május 26 és 28 között, online formában kerül megrendezésre. A rendezvény során a European Schoolnet (EUN) nemzetközi iskolahálózat közössége (nemzeti oktatási minisztériumok képviselői, ügynökségek, a magánszektor szereplői és kutatási szakértők) vitatják meg azokat a kihívásokat és lehetőségeket, amelyeket a mesterséges intelligencia megjelenése jelent az iskolai innovációban, a tanításban és tanulásban.

sif

Az újonnan megjelenő és mindent átformálni akaró technológiák alapjaiban forgatják fel az általunk eddig ismert világot, és a kormányok már készülnek az ezzel járó kihívásokra és lehetőségekre. Az oktatás egyike azoknak az ágazatoknak, melyekre drasztikus hatással lehet a mesterséges intelligencia (AI) integrálása, úgy a tanulási, tanítási illetve értékelési folyamatok, mint a különböző oktatási intézmények, iskolák működtetése és irányítása szempontjából. Az Európai Bizottság, és az olyan nemzetközi szervezetek, mint az UNESCO vagy az OECD, és maguk az EU tagállamok is, rengeteg pénzt fektetnek be a mesterséges intelligencia kutatásába és fejlesztésébe és egyúttal iránymutatást adnak az AI az oktatásban történő felhasználására vonatkozó szakpolitikák megvalósításához.

Az European Schoolnet korábban már kezdeményezett párbeszédet a mesterséges intelligenciáról, különösen annak az oktatásban betöltött és a jövőben betölthető szerepéről. Ezt szeretnék az Iskolai Innovációs Fórum során folytatni és kibővíteni. A kritikus szemlélet elengedhetetlen ennek a témának a kezelésében, így természetesen vizsgálni kell nem csak a lehetőségeket, hanem a kihívásokat, a kockázatokat és a felmerülő etikai kérdéseket is.
A fórum szakmai beszélgetéseinek célja az, hogy rávilágítsanak arra, hogy a mesterséges intelligencia használata nem a pedagógusok helyettesítésére kell, hogy irányuljon, hanem a munkájuk támogatására. Ehhez viszont célzott kapacitásfejlesztő programokat kell kidolgozni az AI felhasználását fontolgató döntéshozók, az osztályfőnökök és a tanárok részére.

Az online esemény során több megbeszélést és workshopot is tartanak az EUN meghívott tagjai és partnerei számára, de az első napra, 2021. május 26-ra tervezett tevékenységek és előadások nyitva állnak a nagyközönség előtt.

Kapcsolódjon be az eseményekbe Ön is ezen a napon!

Az esemény vezérszónokai:

sif2

Információ róluk: ITT

A 2021-es konferencia részletes programja: ITT

Tájékoztató videó az első, 2019-ben megrendezett School Innovation Forum-ról: ITT

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen