Ismerjük meg az óceánokat!
2012/09/12 08:00
2389 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Vajon milyen titkokat rejt a vizek mélye? 2012. szeptember 15-én Óceán címmel lebilincselően izgalmas kiállítás nyílik a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol a látogatók megismerhetik az óceán és élővilágának rejtett világát.

ocean_520

A Föld felszínének kétharmadát borító óceánok a megismerhetőség határát jelentették a múltban és nagy kihívást jelentenek ma is a kíváncsi és kalandos kedvű ember számára. A kiállítás különböző, szokatlan nézőpontokból veszi szemügyre a nagy titkokat a víz szikrázó tükrétől az éjsötét mélytengeri árkokig. Hatalmas időtávlatokat átfogva pillanthatnk be az óceánok kialakulásától elválaszthatatlan földtörténeti múltba, kitekinthetünk a Naprendszerbe hasonlóságok és víz után kutatva, majd a hatalmas léptékek után megvizsgálhatjuk az óceánok parányi és emberléptékű valóságát is. 

A kiállítás 700 m2-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor a vendégek játéklapot kapnak, melyen érdekes fejtörőket oldhatnak meg.

Kezdetek

Földünket sokszor nevezik kék bolygónak, pedig Naprendszerünkben más égitesteken is található víz. Az élet kialakulásának is nyomába eredünk - hiszen ahogy saját magzati fejlődésünk, a földi élet is a vízben kezdődött.

Éghajlat és kutatás

Már az első hajós népek is ismerték a tengeri áramlatokat, a tengerkutatás mégis Cousteau kapitány óta lett népszerű tudományos téma. Az óceánokat egyaránt tanulmányozza geológus, meteorológus, tengerbiológus és hadmérnök, csak más-más szemszögből.

Élővilág

Az óceánok több millió fajnak adtak otthont egysejtűektől a valaha élt legnagyobb állatig. A vizekben uralkodó speciális körülmények miatt a tengeri állatok gyakran különös érzékszervekkel tájékozódnak.

Táplálék és energia

A tengerek sokáig kimeríthetetlen táplálékforrásnak tűntek, ám az ipari halászat elterjedése óta több faj is kipusztult. A tengerek energetikai szempontból is fontosak: a hullámzás, az árapály erejét erőművek foghatják be, és az óceánok alatt nagy kőolajmezők húzódnak.

Ember és technika

Óriási árutömegeket mozgatni kontinensek között, híddal kötni össze a tengerszorosok partján fekvő városokat, alámerülni az óceánok mélyére - a technika fejlődésével az ember birtokba vette az óceánokat.

Védelem és jövő

Sikerül-e megvédeni a tengereket? A globális felmelegedés, a környezetszennyezés, a túlhalászás, a tömeges fajpusztulás, a vizek elsavasodása egyaránt fenyegeti a tengerek, óceánok jövőjét.

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

További információ:

www.mezogazdasagimuzeum.hu
www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

Nyitva tartás:

2012. szeptember 15.-november 4-ig, naponta 10-től 17 óráig (hétfő szünnap)

Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoportok) 850 Ft, családi jegy 4950 Ft.
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

Csoportok számára bejelentkezés és információ: 06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen