Ismét a Bécsi Természettudományi Múzeumban
2014/12/16 15:15
1513 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Múzeumi bemutatónkat ezúttal az ember evolúciójának és az állatvilág sokféleségének bemutatásával folytatjuk.

termeszettudomanyi_muzeum_becs_3

Irány a jégkorszak

A meteoritterem (szószerinti fordítás) és a dinoszaurusz-csontvázak után a jégkorszakban találjuk magunkat, végigkövethetjük az ember megjelenését, illetve tevékenységeit. 2014. november 19-én nyílt meg a szibériai mamutleletet bemutató kiállításrész, amely jelentősen gazdagítja a jégkori bemutatót. Ezen kiállításrészben követhetjük nyomon egyébként a jég ma is zajló felszínformáló tevékenységét, a gleccserek mozgását, olvadását és kőzetformáló nyomait.

Digitális planetárium

A múzeum fennállásának 125. évfordulóján, 2014 őszén adták át a digitális planetáriumot. Hétköznap (kedd szünnap) 14, 15, 16 és 17 órától, míg hétvégén 11 és 17 óra között óránként vehetünk részt űrutazáson. A többféle előadás közül csupán néhány címét említjük meg: Csillagok fénye, A fák rejtélye, Kalandozás a dinoszauruszok földjén, Élet az Univerzumban. Amíg az előadásra várunk távcsövek segítségével szemlélhetjük a falra festett csillagokat.

Az ember evolúciója

Összesen két terem foglalkozik az ember evolúciójával. Gyakorlatilag az összes emberelőd koponyája rekonstruálva van, kiemelve a legfontosabb különbségeket. Számtalan interaktív lehetőség kínálkozik, többek közt meghallgathatjuk az Australopithecusok és a Homok közötti legfontosabb vázrendszeri különbségeket. Háromdimenziós képernyőn sétál előttünk egy Australopithecus pár, akik egyébként élethű modell formájában is megtekinthetők. Ügyeljünk arra, hogy túl közel ne mutogassunk hozzájuk, mert a riasztórendszer igen érzékeny! Bemutatásra kerül az eddig talált legteljesebb Australopithecus afarensis, közismertebb nevén Lucy csontvázának rekonstrukciója és a szintén legteljesebb Homo ergaster, közismertebb nevén turkanai fiú csontváz rekonstrukciója. Szemügyre vehetjük az emberelődök által használt eszközöket, a lényeges koponyakülönbségeket, lábnyomokat és sorolhatnánk. Izgalmas lehet az a rövidfilm, mely az emberelőd modellek készítésének lépéseit mutatják be. Szintén izgalmas a Föld benépesítésének animációja, melyet természetesen egy kivetített térképen kísérhetünk figyelemmel.

termeszettudomanyi_muzeum_becs_4

Az állatvilág evolúciója

Az elképesztően szép belső terekre már utaltunk, az emeletre vezető impozáns lépcső azonban újra és újra lenyűgöz. A második emeleten követhetjük végig az állatvilág evolúcióját, mondani sem kell feldolgozhatatlan mennyiségű preparátum segítségével. A díszterem önmagában is gyönyörű, az itt bemutatott korai mikroszkópok mindezt tovább fényezik. A bemutató mikroszkópokba tekintve láthatunk elképesztő tájképeket, háromdimenziós múzeumi képeket, egysejtűeket és élő férgeket (Tubifex), rákokat (vízibolha). A szivacsoknak számtalan kövülete maradt ránk, csalánozókból elsősorban modelleket láthatunk. A férgek alkoholos preparátum formájában kerülnek bemutatásra, míg a csigák és kagylók meszes vázait, az ízeltlábúaknál pedig preparátumokat láthatunk.  Elképesztő mennyiséget!

Gerincesek

Izgalmasak a halak nedves (alkohol és/vagy formalinos) és száraz preparátumai, de a kétéltűek szintén nedves, üveghengerekben bemutatott példányai is. Azonban az egyre fáradtabb, agyának befogadóképességét már tovább növelni képtelen látogató biztosan ismét fellelkesül a hüllőket bemutató termekben. A kígyók is érdekesek, de a többméteres krokodilok, gaviálok, kajmánok senkit nem hagynak szótlanul. Láthatunk itt teknősöket és egyéb hüllőket is. A madarak viszont befogadhatatlan mennyiségben vannak ismét. A világon ismert közel tízezer madárfajból minden bizonnyal több ezer kerül itt bemutatásra. Ugyancsak nem lesz panaszunk az emlősfajok számára, elképesztők a bálnák, a különböző vízi emlősök, a patások, az emberszabásúak, a ragadozók és sorolhatnánk.

Marsi Zoltán írása

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen