„Játszani is engedd szép, okos fiadat!”
2015/03/23 21:08
1325 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb közoktatási problémájára, a mentálhigiénia oktatására kínál hatékony megoldást az Új Széchenyi Terv keretében 402.098.163 Ft támogatásból megvalósult TÁMOP-3.1.2-12/2-2012-0009 azonosító számú, „Játszani is engedd szép, okos fiadat!” című projekt.  Az Uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során a debreceni székhelyű SATRAX Kft. által vezetett konzorcium 13 középiskola és számos gyakorló pedagógus bevonásával egy új, korszerű, az interaktív tábla használatára épülő egészségnevelő digitális tananyag-programot hozott létre, amely az egészségérték, testkép, dohányzás, alkohol és kábítószer fogyasztás témák didaktikai feldolgozását tartalmazza.

jatszani1

A fejlesztés célja az volt, hogy a köznevelési intézmények számára az elérhető oktatásinformatikai eszközrendszer sajátosságaira építő és a Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseit szolgáló, ingyenesen elérhető komplex tanítást-tanulást támogató rendszer kerüljön kialakításra.

A kifejlesztett tananyag szoftver modern képregényszerű grafikák és kisfilmek segítségével korszerű, és a 9-12 évfolyamon tanuló diákok számára is befogadható pedagógiai módszerek alkalmazásával ismerteti az anti humánus szenvedélyek veszélyeit, és lehetővé teszi az egészségérték szemléleten alapuló életmódi elemek elsajátítását.

A tananyagfejlesztés során az egészségfejlesztés pedagógiai irányainak vizsgálata, illetve az egészségnevelés oktatásinformatikai támogatásának lehetőségei jelentették a kiindulópontot. A legnagyobb pedagógiai hatékonyság elérésének érdekében a nyertes Konzorcium tagjai a projekt megvalósítási időszakában gyakorló pedagógusok segítségével olyan országos, célzott digitális tananyag kutatás-fejlesztést valósítottak meg, amelynek eredményei hozzájárultak ahhoz, hogy a pedagógusok és a tanulók igényeihez igazodó digitális tananyagrendszer jöhessen létre.

jatszani2

A tananyag a következő egészségnevelő témacsoportok feldolgozását segíti: a hatékony és irányított felkészülés, a tanulás támogatása, a pályaorientáció, a munka világában történő sikeres eligazodás és a pályakezdés támogatása; a hiteles önismeret és a reális testkép kialakításának fejlesztése; szenvedélybetegségek; a divat súlyának valós értékelése, és a szépészeti beavatkozások kritikájának fejlesztése.

A pedagógusok számára az egyes témakörökhöz kapcsolódóan az útmutatók mellett a háttér információk megismerését és a foglalkozástervezés folyamatait támogató pedagógiai segédanyagok készültek.

jatszani3

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen