Jelentkezz és legyél te a jövő hőse!
2015/02/09 08:00
593 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tedd fenntarthatóvá a környezeted a tudomány segítségével! Alkossatok csapatot az iskoládban, keressetek egy környezetetekben fennálló problémát, majd oldjátok meg tudományos módszerekkel, és nevezzetek vele a Jövő Hősei Tudományos Versenyre.

csap-fenttarthato-fejl

A Jövő Hősei Tudományos Versenyen a jövő fiatal újítóit keressük, akik képesek a tudomány innovációit kreatívan alkalmazni egy környezetbarát megoldás megvalósítására.  A versenyben részt vevő középiskolás diákcsapatoknak egy fenntarthatósággal kapcsolatos hétköznapi problémát kell megoldaniuk a saját környezetükben. Ez a probléma lehet akár az iskolában tapasztalható pazarló energiahasználat vagy a túl sok hulladéktermelés – a lényeg, hogy a megoldásra tudományos eszközöket kell felhasználniuk.

Ha izgalmasnak tartod a tudomány világát és úgy érzed, kreatívan tudnád alkalmazni a legújabb felfedezéseket egy probléma megoldására, itt az alkalom, hogy bizonyíts! Vizsgálj, kutass, próbálkozz – és a ha megvan a megoldás, nevezz vele a versenyre!

Tudomány és fenntarthatóság

Biztosan Te is hallottál már azokról a globális problémákról, melyek az egész emberiséget veszélyeztetik. Hogy csak néhányat említsünk, ilyen az energiaválság, a Föld népességének rendkívül gyors növekedése, az urbanizáció és a globális klímaváltozás. Ezek mind a hétköznapi életünkre is hatással vannak, és bizony a mi felelősségünk, hogy tegyünk a megoldásukért. A Jövő Hősei Tudományos Verseny célja, hogy megtaláljuk azokat a tanárokat és diákokat, akik készek a változtatásra és nyitottak arra, hogy a tudományt hívják segítségül egy-egy környezetkímélő, fenntartható megoldás megvalósításához.

Kihívások

A tudomány világában sokszor egy apró probléma megoldása vezet el egy nagyobb léptékű eredményig. Úgyhogy ne gondold, hogy te úgysem tehetsz semmit a globális változásért, hiszen éppen a kis tettek okozzák a nagyobb előrelépéseket. Ahogy az egyre gyakrabban ismételt szlogen is mondja: „Think global, act local”. Vagyis gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan, a te saját környezetedben. Épp ezért arra biztatunk benneteket, hogy vegyétek fel a harcot iskolátokban a pazarlás és a környezetkárosító dolgok ellen! Választhattok akár egy kisebb kihívást is, a lényeg, hogy kreatív ötletekkel és a tudomány legújabb innovációnak alkalmazásával jussatok el a megoldáshoz. Az alábbi oldalon több ajánlott kihívást is találtok, de választhattok akár sajátot is.

Csapatmunka

A Jövő Hősei Tudományos Verseny igazi csapatmunkát igényel. Lehetsz nagy gondolkodó, örökmozgó , kreatív figura vagy tehetséges szónok, mindenképp lesz helyed egy csapatban, hiszen a legkülönfélébb adottságokra is szükség van, hogy jól szerepeljetek. Alkossatok egy sokrétű, maximum 5 fős csapatot és kérjetek fel egy tanárt csapatvezetőnek.

Szerezz hírnevet az iskoládnak!

A legjobb ötleteket a széles nyilvánossággal is megismertetjük, hiszen a verseny legjobb csapatai az értékes díjakon kívül  2015-ben egy tízországos fenntarthatósági program, az Innovation Playground keretében mutathatják be saját fenntartható megoldásukat és így jó példát mutatva lendületet adhatnak másoknak is a változtatásra.

További információk itt!