Jó gyakorlatok börzéje
Horváth Anikó
2010/05/10 00:00
6294 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az első "Jó gyakorlatok börzéje" elnevezésű workshop több mint 130 nevelési, oktatási intézmény közreműködésével került megrendezésre 2010. május 5-én. A résztvevők egyebek közt a kompetencia alapú oktatással, környezettudatosságra neveléssel, különböző készségek speciális fejlesztésével kapcsolatos jó gyakorlataikat mutatták be.

Jó gyakorlatok

A jó gyakorlat olyan innovatív folyamat, módszer, cselekvés és eszközhasználat együttese, amely az intézményi gyakorlatban és működésben megtapasztalható. Legalább két éve sikeresen és hatékonyan alkalmazott, kipróbált, ezért eredményesen adaptálható, fenntartható, fejleszthető, dokumentálható jó példa. A mintaértékű gyakorlat szakmai kritériumoknak (NAT, ONAP) megfelelő innováció, oktatási, pedagógiai gyakorlat, amely az intézmény fejlesztő munkáját pozitívan befolyásolja az osztálytermi, illetve egyéni fejlesztési szintig. A jó gyakorlatok megismerése és későbbi adaptálása központi szerepet tölt be az Európai Unió által támogatott tágabb fejlesztési környezetben, hiszen a horizontális tanulás hatékony eszköze.

A megtapasztalt, kipróbált gyakorlat másként hiteles, mint bármely alapos felkészítés. A jó gyakorlatok mögött sok-sok év munkája rejlik. Külföldi példák, saját fejlesztések, egymástól tanulás - ezek mind hozzájárultak egy-egy módszer kialakulásához. A jó gyakorlatok folyamatosan alakulnak, mindig bennük van a fejlődés lehetősége, hiszen egyik ötlet hozza a másikat. Kreativitást igényelnek a pedagógusoktól, de ugyanakkor nagyon sok kreativitásra is adnak lehetőséget. A gyerekek több élménnyel térnek haza, így intenzívebb párbeszédet is eredményez a csemeték és szüleik között.

A 2007-08-as Akcióterv keretében a „TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” című pályázati konstrukció egyik elemeként a megvalósító intézményeknek lehetőségük nyílik a jó gyakorlatok megvásárlására és átvételére.

Jó gyakorlatok börzéje

A kosar.educatio.hu felületen kívül nyilvános rendezvények is segítik, hogy a jó példák kereslete és kínálata egymásra találjon. A börze célja egy koncentrált piac létrehozása volt, hogy segítse az intézmények egymásra találását a Közép-magyarországi régióban. A vásáron közel 30 nevelési, oktatási intézmény mutatta be példaértékű gyakorlatát, melyre több mint 100 nevelési-oktatási intézmény képviselője volt kíváncsi.
A workshop kiállítás és vásár is volt egyben. A potenciális óvodák, iskolák tanárai, előadói fotók, videók, érdekes prezentációk segítségével mutatták be intézményeiket és jó példáikat. Saját standjaiknál pedig közvetlenül teremthettek kapcsolatot az érdeklődőkkel, akik szórólapokhoz, prospektusokhoz juthattak, és választ kaphattak kérdéseikre az iskolák munkatársaitól, diákjaitól, vagy a gyakorlatok kifejlesztőitől, valamint meg is vásárolhatták a jó gyakorlatokat. A látogatók az Educatio standjánál is tájékozódhattak a jó gyakorlatok keresésével és átadásával kapcsolatban, vagy akár a referencia intézménnyé válás feltételeiről.

Óvodák, iskolák mutatták be jó gyakorlataikat

Számos gyakorlat igyekezett előmozdítani a környezettudatos nevelést, mind óvodai, mind iskolás szinten, valamint az IKT (info-kommunikációs technológia) eszközöket igénybe vevő jó példák száma is magas volt.

A délelőtt folyamán óvodák mutatták be jó gyakorlataikat. Az előadók többek közt környezettudatosságra, a társas együttélés normáinak elsajátítására, az iskolába kerülés megkönnyítésére, a családdal való megfelelő kapcsolat kialakítására, a kreativitás fejlesztésére vonatkozóan kialakított módszereiket ismertették.

Az általános iskolák és középfokú intézmények képviselői a kompetencia alapú képzés, a diákok speciális nevelési igényei szerint kialakított oktatás, a tantárgy és képesség-specifikus munkarend kialakítása, valamint az oktatási módszertan és tananyagátadás területén kifejlesztett jó gyakorlatokat vittek a börzére.

A jó gyakorlatokról, azok részleteiről a Szolgáltatói kosár honlapján lehet tájékozódni, ahol régió szerint és elnevezés alapján is kereshetőek a példaértékű módszerek.

A börze a Közép-magyarországi régió közoktatás-fejlesztés hálózatkoordinációs központjaként működő Coop System Projektiroda szervezésében valósult meg.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen