Jól szerepeltek San Diegóban a magyarok
Nádori Gergely
2007/09/20 08:00
2687 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Augusztus 10-én ért véget a National Geographic Nemzetközi Világverseny, amelyen Magyar-ország is háromfős csapattal képviseltette magát. A magyarok - igen szoros küzdelemben, mindössze 3 ponttal lemaradva a döntőbe jutásról - a 6. helyen végeztek.
A magyar csapat

A 17 nemzeti válogatottat felvonultató mezőnyben Mexikó csapata győzedelmeskedett az Amerikai Egyesült Államok és a végül harmadik helyezett Kanada előtt. A győzelemhez vezető út utolsó kérdése a következő volt:

Melyik történelmi helyet vésték homokkőbe Kr.e. 1200 környékén? Ezen a helyen két hatalmas templom és egy ősi uralkodó szobra található.

A helyes válasz: Abu Simbel.

A magyar csapat tagjai a Lóczy Lajos Országos Középiskolai Földrajzi Tanulmányi Verseny legjobbjai közül kerültek ki: Lánczi Péter, a kalocsai Szent István Gimnázium; Bosits Etele és Bella Gábor, pedig egyaránt az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói. A magyar csapat kiutazását a Lánczi Péter, a kalocsai Szent István Gimnázium; Bosits Etele és Bella Gábor, pedig egyaránt az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói. A magyar csapat kiutazását a National Geographic Channel és a National Geographic Magyarország magazin tette lehetővé.National Geographic Channel és a National Geographic Magyarország magazin tette lehetővé.

A nemzetközi verseny elődöntője elméleti és gyakorlati fordulóból áll, ekkor a csapattagok együtt versenyeznek. Az elődöntő összesített pontszáma alapján a három legeredményesebb csapat jut a döntőbe. Az itt elhangzó kérdések egy részét együttesen, más feladatokat pedig egyénileg kell megoldaniuk a versenyzőknek. A nemzetközi verseny döntőjébe jutott csapatok mellett Argentína, Ausztrália, Bulgária, Franciaország, Ghána, India, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Románia, Szingapúr és Tajvan képviseltette magát a mezőnyben.

A győztesek

John Fahey, a National Geographic Society elnöke szerint a verseny kiváló lehetőség a világ minden tájáról érkezett tehetséges, ifjú földrajztudósoknak arra, hogy összemérjék tudásukat és gazdagodjanak a többi résztvevő ország kultúrájának megismerésével. Hozzátette: "A verseny erősíti a nemzetközi párbeszédet és megértést, és elősegíti nemzetközi baráti kapcsolatok kialakulását." A National Geographic Society első alkalommal 1993-ban rendezte meg a Nemzetközi Földrajzi Olimpiát, amelynek jogutódja a National Geographic Földrajzi Világverseny. A kétévente megrendezésre kerülő versenyen azon ország nemzeti csapatai vehetnek részt, melyek olyan országos földrajzi versenyt szerveznek, amely a 16 éves kor alatti tanulók többsége előtt nyitott, és iskolai, regionális és/vagy országos szintekből áll. Minden versenyző anyanyaelvén adhat számot tudásáról - ez az egyetlen ilyen nemzetközi, korosztályos verseny. Az augusztus 5-10. között megrendezett nemzetközi verseny fő támogatója idén a SeaWorld and Busch Gardens Adventure Parks volt.

Magyarország először 2001-ben vett részt ezen a megmérettetésen, ekkor érte el a hazai csapat az eddigi legjobb, 3. helyezést. Ez a kiemelkedő eredmény állami elismerést is kapott, a tanulók, kísérő tanáruk és felkészítő tanáraik a Parlamentben vették át a kitüntető díjakat a miniszterelnöktől. 2005-ben Budapest adott otthont e világversenynek - London, a floridai Orlando, Washington, Toronto, Vancouver és a floridai Tampa után. A magyar csapat tagjait minden évben a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetének oktatói készítették fel a nagy megmérettetésre - így volt ez az idei évben is. A felkészítés megvalósulását az Oktatási Minisztérium is támogatja.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen