Képzés az online gyűlöletbeszéd ellen
2017/08/04 08:00
3640 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület, a Szubjektív Értékek Alapítvány a Budapesti Európai Ifjúsági Központtal konzorciumban képzéseket hirdet a Böngésző – az online gyűlöletbeszéd elleni fellépés az emberi jogi nevelés eszközeivel (Európa Tanács 2013) című kézikönyv alkalmazására. A képzésekre augusztus-szeptember során kerül sor több helyszínen.

no hate

Az internet lehetőséget teremt arra, hogy médiatartalmakat hozzunk létre, tegyünk közzé, osszunk meg és fogyasszunk, ezzel elősegítve a részvétel, az elkötelezettség és az önkifejezés teljes megvalósulását. A közösségi hálózatok fejlődésével mindannyian különféle módon részesei lehetünk a kibertérnek, a barátainkkal való kapcsolattartástól kezdve az új kapcsolatok kialakításán át egészen a tartalom-megosztásig és az önkifejezés felfedezéséig. Ez az online tér új lehetőségeket teremt számunkra: összekapcsolódhatunk másokkal olyan ügyekben, olyan ügyekért, amelyeket szívünkön viselünk. Ugyanakkor áldozattá, visszaélés és emberijog-sértés tárgyává is válhatunk, többek között a gyűlöletbeszéd és az internetes zaklatás (cyberbullying) különböző formái miatt. Az online világban is ugyanúgy vannak értékek. A gyűlöletbeszéd nem új jelenség, sem az interneten, sem az emberi jogok tárgyában. Azonban online dimenziója és a demokratikus folyamatokra mért lehetséges kártékony hatása új okokat ad a cselekvésre.

A Böngésző kézikönyv olyan oktatóknak és képzőknek szolgál hasznos segédletül, akik foglalkozni szeretnének ezzel a problémával – iskolai keretek között vagy azokon kívül. Bár a kézikönyvet 13 és 18 év közötti fiatalokkal való munkához tervezték, a gyakorlatokat más korosztályok és másféle résztvevők esetén is alkalmazhatjuk. A segédanyagban szereplő információk alapján az olvasó képet kaphat arról, milyen témák kapcsolódnak az online gyűlöletbeszédhez, és hogy miért fontos mielőbb foglalkozni vele.

A képzésre jelentkezhetnek emberi jogi, ifjúsági, ifjúságsegítő vagy ifjúságvédelmi szervezetek dolgozói, pedagógusok, vagy a 14 és 30 év közötti korosztályból bárki.

A képzési sorozat célkitűzései között szerepel a formális és a nemformális képzési terület szakembereinek felkészítése arra, hogy fel tudják dolgozni a fiatalokkal a gyűlöletbeszéd témáját, és bevonják a tanuló közösségeket a No Hate Speech Mozgalom kampányba. Továbbá cél a fiatalok ösztönzése és képességeik fejlesztése annak érdekében, hogy felismerjék az online gyűlöletbeszédet, és az emberi jogok „online aktivistáivá” váljanak. Az emberi jogi alapelvekkel kapcsolatos tudatosságot is kívánja növelni a program, és az alapelveket tükröző internet-jövőképet szeretne kialakítani/népszerűsíteni. A nemformális tanulási módszerekkel végzett emberi jogi nevelést is támogatja és fejleszti a gyermekek és fiatalok kritikai gondolkodását.

A képzések helyszínei és időpontjai:

Augusztus 24-25 Veszprém: Jelentkezési határidő: 2017.augusztus 17. (dél)
Augusztus 28-29 Kecskemét: Jelentkezési határidő: 2017.augusztus 21. (dél)
Szeptember 4-5 Nyíregyháza: Jelentkezési határidő: 2017.augusztus 28. (dél)
Szeptember 11-12 Nagykanizsa: Jelentkezési határidő: 2017.szeptember 4. (dél)
Szeptember 14-15 Békéscsaba: Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 7. (dél)

Jelentkezni ITT lehet!

Bővebb információt a No Hate Speech mozgalom honlapján találhat.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen