Kétárbócossal Afrika körül
Sulinet
2012/06/06 14:24
1794 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kétárbócos brigg 30 magyar utassal és más európai-, illetve afrikai nemzetekhez tartozó utasával, egy holland vezetésével hajózza körül Afrikát.

hajo_tenger001_520 Magyar részvétel is van az Africa-Europe Challenge kezdeményezésen. Az Africa-Europe Challenge (AEC) kezdeményezés promóciós éve 2012. május 25-én, Afrika napján vette kezdetét, amikor az AEC zászlóshajója, a holland Astrid iskolahajó elindult Máltáról. A kétárbocos brigg mintegy 30 magyar és más európai, illetve afrikai nemzetekhez tartozó utasával a fedélzetén, holland kapitány vezetése alatt egy esztendő alatt hajózza körül Afrikát különböző megállók beiktatásával. A vállalkozás fő szervezője Gál József, aki korábban már kétszer körülvitorlázta a földet, valamint dr. Kondricz Péter.

  A kezdeményezés nagyszabású vitorlásverseny Afrika körülhajózására, amelynek célja az európai és az afrikai kontinens népei közi kapcsolat fejlesztése. A Külügyminisztérium és az út által érintett magyar nagykövetségek sokrétű segítséget nyújtottak és nyújtanak a vállalkozás sikeres megvalósításához.    A szervezők tervei szerint a különböző afrikai megállókon tájékoztatják a közvéleményt a helyi sajtón keresztül az AEC programjáról, valamint meghívják az érintett országok tagjait a további részvételre. Az eseménnyel a szervezők erősíteni kívánják a gazdasági kapcsolatokat is üzleti fórumok szervezésével a különböző kamarák és cégcsoportok részvételével.

Az út során kulturális, turisztikai és tudományos kutatási programokat szerveznek pl. tengerbiológiai és környezetvédelmi területeken. A hajó vendégül látja a helyi kormányzat, a diplomáciai testület és a gazdasági élet vezető képviselőit, s az egyeztető tárgyalásokon előkészítik a 2013-2014. évi verseny eseménysorozatát.  A máltai indulást követően az Astrid – útjának első afrikai állomásaként - az egyiptomi Alexandria kikötőjébe futott be, ahol Kveck Péter kairói nagykövet fogadta a résztvevőket. Az eseményen megjelent Mohab Mamis tengernagy, az Egyiptomi Haditengerészet főparancsnoka, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának tagja, Amr El-Ezabi, az egyiptomi Turisztikai Hivatal elnöke, Oszáma el-Fúli, Alexandria kormányzója, valamint az egyiptomi politikai, gazdasági és kulturális élet több más fontos tagja, továbbá az Egyiptomba akkreditált diplomáciai és konzuli testület egyes képviselői.  

A magyar nagykövet ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az Astrid útja, illetve az azáltal képviselt szellemiség teljes összhangban áll a magyar külpolitika célkitűzéseivel, különösen a globális nyitás szándékával, amelyben már eddig is szép sikereket értünk el. Kiemelte, hogy a magyarság évszázadok óta jó és egyre erősödő kapcsolatokat ápol nem csak Egyiptommal, hanem a kontinens más népeivel is, s ezeket tovább kívánjuk erősíteni politikai, gazdasági és kulturális téren egyaránt. Az AEC-re olyan vállalkozásként tekintünk, amelyik képes nagyban hozzájárulni mindezen célkitűzések eléréséhez.  Az alexandriai esemény után a hajó Port Szaidnál kezdi meg az átkelést a Szuezi-csatornán, majd a nemzetközi vízi átjárót elhagyva kijut a Vörös-tengerre, s több kikötő, köztük Hurgada érintésével június végén hagyja el az egyiptomi vizeket, s a Seychelles-szigetek felé veszi az irányt.

Kiadó: Külügyminisztérium

Forrás

  • OS
  • MTI

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen