Kétszer állt a dobogó legtetején Janics Natasa
2004/08/31 08:00
938 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A magát legmagyarabb magyarnak nevező Janics Natasa kétszer is a dobogó legfelső fokára jutott. Kajak egyesben és Kovács Katalinnal kajak kettesben is ő bizonyult a legjobbnak.

Az ötszáz méteres kajak-kenu döntőket szombaton tartották az Athén melletti szkiníászi pályán. Mi magyarok képviseltettük magunkat a legnagyabb arányban, egy egész szektort elfoglalva. A legnagyobb reménységnek kikiáltott Janics Natasa nem okozott csalódást, hiszen két arannyal is gyarapította országunkat. Először az ötszáz méteres távon teljesített kiválóan, hiszen végig vezetett a versenyben, több mint egy hajóhosszal verve a mezőnyt. Janics Natasa után másodikként az olasz Josefa Idem, harmadikként pedig a kanadai Caroline Brunet hajója haladt át a célvonalon. A négy éve még jugoszláv színekben induló versenyző most így kiáltott fel: "Én vagyok a legmagyarabb ember a világon". Öröme érthető volt, a sportolónő pedig az érem átadásáig táncolt, ugrált, kiabált és integetett a meghatott közönségnek.

Janics Natasának reggeli programja elég sűrűre sikeredett, hiszen az egyes és a páros döntő között csupán egy órája lett volna a pihenésre, ami máris kevesebb lett, mert ebben az időben még az aranyát is át kellett vennie, melyet Dr. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adott át neki. Ám a pillanatot nem tudta sokáig kiélvezni, mert már várták a kajak kettes döntőjénél, ahol Kovács Katalinnal állt a rajthoz. Egy nagyon jól sikerült rajt után a páros végig vezette a futamot, fölényesen, majdnem egy hajóhosszal verve a mezőnyt. Ami Kovács Katalinnak nem sikerült kajak négyesben, az most valóra vált a párosban, így ő is felállhatott a dobogó legfölső fokára. Második helyen a német kettős, harmadikon a lengyel páros végzett.

Janics Natasa aznap már másodjára találkozott Schmitt Pállal, hiszen a kajak kettősnek is ő adta át az elismerést jelképező aranyérmet. A ceremónián megismétlődött az egy órával ezelőtti ünneplés, a két lány és a közönség önfeledten ünnepelt.

Janics Natasa névjegye

  • Születési idő és hely: 1982. június 24.,Bácskapalánka
  • Magassága/Testsúly: 173 cm / 64 kg
  • Egyesületei: Démász -Szeged
  • Sportága: kajak
  • Versenyszáma: K-1 500, K-2 500
  • Edzője: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián Mónika

Legjobb eredményei

  • (jugoszláv színekben): 4. (Sydney K-1, 500m -2000), (magyar színekben): 1. (vb Sevilla K-4, 200m -2002), 1.(vb Gainesville K-4, 1000m -2003), 1.(Eb Poznan K-1, 500m -2004)

Forrás

  • www.index.hu