Ki Mit Tud?
Ferenczi Anita
2004/12/01 00:00
1856 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A most bemutatott többfordulós iskolai előadói verseny célja, hogy minden diákunk megmutathassa magát, és kipróbálja a színpadi szereplést, megismerje önmagát és felmérje saját képességeit.
 • Résztvevők ajánlott életkora (minimum-maximum): 7-14 évesek
 • Létszám (minimum-maximum): Korlátlan
 • Játékidő: A verseny lehet akár többfordulós, több napon, akár több héten keresztül zajlik, látványos gálaműsorral zárul. A résztvevők számát azzal is emelhetjük, ha osztályszinten elődöntőket is rendezünk.
 • Helyigény: A gálára az iskola díszterme vagy aulája. Ha nincs ilyen, külső helyszínen is megszervezhető.
 • Kellékigény: A versenyzők által a produkciókhoz kért kellékek. Pontozótáblák, asztalok, székek a zsűrinek. Nevezési lapokra is szükség van.
 • Technikai igény: Hangosítás a produkciókhoz, ha lehetséges, fényképezőgép, videókamera.
 • Előkészítés: Elkészítjük az időtervet, vagyis azt, hogy mikor zajlanak az elődöntők, középdöntők, mikor lesz a döntő. Felkérjük a zsűritagokat. Magunk köré szervezünk egy több fős csapatot, ami a lebonyolításban segítségünkre lesz. A gálára előkészítjük a helyszínt, biztosítjuk a hangosítást, dekorációt. A döntőbe jutott produkciók kötelező próbákon vesznek részt. Ezek rendjét is megszervezzük.

A versenyhez szükséges nevezési lapokat elkészítjük, illetve az okleveleket is a díjazáshoz. Felmérjük a versenyzők által igényelt kellékeket, és azokat is beszerezzük. A nyerteseknek ajándékokat biztosítsunk.

 • Reklámozás, mozgósítás: A versenyt hirdetjük előzetesen tanárok, plakátok, iskolarádió, újság segítségével. Jelentkezési lapokat egy helyen lehet majd igényelni és leadni.

A játék megnyitása, nyitánya

Miután beérkeztek a nevezések, elindul a verseny. Az elődöntőt az osztályok maguk rendezik meg a közösségen belül. Ehhez kérjük az osztályfőnökök segítségét. Ha a nevezők túl sokan vannak, akkor igény szerint próbameghallgatást tartunk nekik.

A játék menete

Az elődöntők két hét alatt lezajlanak. A produkciók öt plusz egy kategóriában zajlanak.

 1. vers-mese-próza
 2. ének
 3. hangszeres zene
 4. tánc
 5. színpadi produkció
 6. egyéb

A kategóriák természetesen változtathatóak, módosíthatóak. Tehetünk még hozzá, vagy vehetünk el belőlük. Rendezhetünk középdöntőket is kategóriánként. Az már egyénileg változtatható, hogy egy hét alatt, vagy két, három hét alatt lezajló eseménynek tervezzük a középdöntőt. Ebben a fordulóban a versenyzők évfolyam-csoportonként versengenek a kategóriákon belül is (mindez azt a célt szolgálja, hogy egy kisiskolásnak ne kelljen egy felsőssel összemérnie a produkcióját). A középdöntőből évfolyam-csoportonként a zsűri kiválasztottjai jutnak tovább, plusz minden csoportból egy produkció közönségszavazattal. A középdöntőket tanítás után szervezzük meg, az iskolában. Ezekre a (természetesen ingyenes) belépő egyben szavazócédulaként is szolgáljon a résztvevőknek. A döntőbe jutott produkciók kötelező próbákon vesznek részt. Amennyiben lehetséges a döntőt, pénteki napra, délutánra tervezzük. Ekkor lehetősége van a szülőknek is eljönni. A döntő legyen jól megszervezett. Legyenek műsorvezetők, a zsűri értékelje, és ne csak pontozza a produkciókat.

A játék lezárása

A döntő végén értékeljük az egész rendezvénysorozatot, megköszönjük a versenyzőknek az értékes produkciókat.

Értékelés, jutalmazás

Díjazzuk a zsűri által legjobbnak ítélt versenyzőket, plusz egy produkciót, amire a közönség soraiból a legtöbben szavaztak. Figyeljünk arra, hogy minden versenyző, aki a döntőben részt vesz, kapjon elismerést, legalább egy oklevél formájában. A díjazás ne maradjon el a középdöntőkben sem.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen