Kiáltsd hangosan, „Tűz van!”
2013/07/09 08:00
3160 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A gyerekek a bántalmazás és az erőszak leggyakoribb áldozatai, legyen szó lelki, érzelmi vagy fizikai erőszakról. Az erőszak nagyon gyakran családon belül történik, vagy ismerős felnőttek követik el. A gyerekek a legvédtelenebbek ebben a helyzetben, ők képesek legkevésbé segítséget kérni másoktól. Magyarországon minden tizedik gyerek veszélyben él az őt érő erőszak miatt, minden második gyermek belekeveredett már verekedésbe az iskolájában. Minden hónapban belehal három gyerek az őt ért bántalmazásba.

lost_and_alone_converted

Gyermekbántalmazás

Magyarországon évente sok ezer gyereket bántalmaznak. A gyerekeket sokszor olyan felnőttek bántalmazzák, akik közel állnak hozzájuk, szülők, rokonok, tanárok, edzők. Hazánkban a gyermekbántalmazás 80%-át családon belül követik el, 41%-ban a vér szerinti apa, 38%-ban a vér szerinti anya a bántalmazó. A bántalmazások 25%-a fizikai, 20%-a érzelmi bántalmazás, 5%-a szexuális abúzus.

Határainkon kívül sem biztatóbbak az adatok, a WHO felmérése szerint a gyermekbántalmazás és elhanyagolás elkövetői 50%-ban a természetes szülők, 17%-ban idegen, 17%-ban az anya új partnere, 6%-ban a mostohaszülők, 10%-ban egyéb személyek.

Mi számít bántalmazásnak?

A bántalmazásnak nagyon sok fajtája van. Ilyen például a verés, de a kiabálás is. Megkülönböztetünk testi, lelki, szóbeli vagy szexuális bántalmazást. Ugyancsak ebbe a körbe soroljuk a testi és az érzelmi elhanyagolást.

Testi bántalmazásnak számít minden olyan tett, aminek célja vagy eredménye a gyereknek testi fájdalmat okoz, például ütés kézzel vagy bármilyen tárggyal, rázás, lökdösés, rúgás, fojtogatás, ráncigálás, égetés és a bezárás is.

Szexuális bántalmazásnak minősül gyerekek esetében minden olyan eset, amikor valaki, egy felnőtt vagy egy idősebb gyerek hozzáér egy gyerek intim testrészéhez, vagy azt kéri, hogy a gyerek tegye ezt vele. Abban az esetben is szexuális bántalmazásról beszélünk, ha a bántalmazó nem ér fizikálisan a gyerekhez, de furcsa dolgokra veszi rá, például, hogy mutassa meg a testét, vagy engedje, hogy meztelenül fényképezzék.

A gyermekbántalmazások közé tartozik a lelki bántalmazás is. Akkor beszélünk lelki bántalmazásról, amikor valaki folyton kiabál a gyerekkel, ijesztgeti, csúfolja, bántó dolgokat mond neki, vagy azzal fenyegeti, hogy otthagyja vagy intézetbe adja.

Elhanyagolás, ha a gyerek nem kapja meg az otthonában az alapvető dolgokat, amire mindenkinek szüksége van, például ételt, tiszta ruhát, ágyat, amiben alhat, nem viszik orvoshoz, sokáig nem fürdetik meg, nem adnak neki gyógyszert, amikor szüksége lenne rá.

Online bántalmazás

A mai fiatalok elsődleges kommunikációs felülete az internet, a közösségi oldalak és a mobiltelefon. Az erőszak és a bántalmazás az online világban is megjelenik. A cyberbullying (online bántalmazás) az elektronikus kommunikációs technológiák használatát jelenti, olyan, egy másik személy ellen irányuló, szándékos, ismételt, vagy sokak ellen (széles körben) kifejtett magatartás, amelynek eleme a kegyetlenség és az érzelmi terror.

A személytelen kommunikáció lehetővé teszi a bántalmazó számára, hogy az arcát nem vállalva mutasson agresszív, támadó magatartást, hiszen az áldozat közvetlenül nem hallja, nem látja őt.

Az online bántalmazás típusai:

  • Flaming (lángháború): online veszekedés, trágár nyelvhasználat jellemzi, ide sorolandó másokról való trágár hozzászólás írása nyilvános fórumon
  • Harrassment (támadás-sorozat): bántó, igaztalan üzenetek küldése online
  • Denigration (befeketítés): kegyetlen, a hírnév rontására alkalmas pletykák online terjesztése
  • Exclusion (kiközösítés): online közösség egy tagjának a csoportból való kirekesztése
  • Impersonation (személyiséglopás): valaki más nevében profilt készíteni és arról a hírnevének rontására alkalmas üzeneteket küldeni
  • Outing (kibeszélés): titkok, személyes információk engedély nélküli megosztása másokkal
  • Trickery (trükközés): személyes adatok kicsalása a másiktól, majd a közösséggel való megosztása
  • Cyberstalking (online zaklatás): az áldozat online szokásainak megfigyelése, támadó jellegű kijátszása
  • Cyberthreats (online fenyegetések): közvetlen fenyegetés, melyből érezhető, hogy a bántalmazó érzelmileg felkavart állapotban van és fontolgatja, hogy mást vagy magát bántja, esetleg öngyilkosságot követ el
  • Sexting (szexting): a „text” és a „szex” szavak összetételéből kialakult kifejezés, olyan helyzetekre használják, amikor az elkövető szexuálisan provokatív és saját maga által készített meztelen vagy félig meztelen képeket vagy nyíltan szexuális tartalmú szövegeket küld el online valakinek

A törvény keze

Magyarországon ma körülbelül 200 000 gyermeket tartanak veszélyeztetettként nyilván, és évente körülbelül 6000 gyerek válik bűncselekmény áldozatává. A parlament nemrégiben fogadta el a büntetőtörvénykönyv módosítását, melynek értelmében július 1-jétől akár öt évet is kaphat az, aki hozzátartozóját bántalmazza. A testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést és a személyi szabadság megsértését súlyosabban büntetik majd. A könnyű testi sértésnél és a becsületsértésnél három évig terjed a szabadságvesztés időtartama, a súlyos testi sértésnél pedig egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik az elkövetőt. A törvény további újítása, hogy 12 éves korra csökkentették a büntethetőség alsó korhatárát.

Magyarországon évente több ezer gyerek kerül kapcsolatba valamilyen módon a hatóságokkal, elkövetőként, bűncselekmény áldozataként vagy szemtanúként. Annak érdekében, hogy a büntető-, polgári vagy közigazgatási eljárás és intézményrendszer igazodjon a gyerekek speciális helyzetéhez, szükségleteihez, nyelvezetéhez, projekt indult az igazságszolgáltatás gyermekközpontúvá alakítására. A cél, hogy a gyermekek jogai mindenkor érvényesülhessenek ezekben az eljárásokban, fontos, hogy az eljárás egésze alatt teljes mértékben figyelembe vegyék a gyermek életkorát, érettségének mértékét, szellemi és érzelmi fejlettségét, elő kell mozdítani, hogy megértse az eljárást, s hogy ténylegesen részt vegyen benne. S mivel a fiatalkori bűncselekmények többsége egyfajta segélykiáltásként is felfogható, fontos, hogy az eljárások azonnali reakciót jelentsenek, ehhez pedig lényegesen rövidebbé kell tenni az eljárás hosszát.

UNICEF HelpAPP

Mit tehet az a gyermek, akit bántalmazás ért? Ha közvetlen támadás éri, a szakértők azt tanácsolják, segélykéréskor ne segítségért kiáltson, hanem mondja jó hangosan „Tűz van!”. Meglepőnek tűnhet ez a kérés, de lényegesen többen kapják fel a fejüket akkor, ha azt hiszik, tűz ütött ki valahol a környezetükben.

Egy másik lehetséges megoldás a bajban az Unicef Magyar Bizottsága által kifejlesztett telefonos alkalmazás, mely a világon egyedülálló és azonnali segítséget nyújthat az erőszak és bántalmazás áldozataivá vált gyerekek számára. Az UNICEF az applikáció segítségével a gyerekek kezébe adja a segítséget. A „Hol vagyok?” funkció bekapcsolásával a bajba jutott gyerek egyetlen gombnyomással tud segítséget hívni vagy GPS koordinátáit üzenetben elküldeni. Ez a lehetőség igen hasznos lehet akkor, ha a gyerek elveszett, elrabolták vagy egyszerűen csak nem tudja megmondani, éppen hol van. Lehetőség van saját SOS számok elmentésére. A HelpAPP alkalmazás arra is alkalmas, hogy a gyerek tanácsot kérjen arra, mit mondjon, vagy mit tegyen, ha bántalmazták, vagy ha segíteni szeretne valakinek, akit bántalmazás ért.

Az alkalmazás egyelőre csak Windows telefonokra telepíthető, de folyamatosan dolgoznak az Android és IOS verziókon is.

 “Magyarországon minden második gyerek belekeveredett már verekedésbe, de gyakran éri őket lelki bántalmazás vagy zaklatás is. A gyerekek gyakran magukra maradnak a problémáikkal, és maguknak kell megoldaniuk a helyzetet. Ilyenkor jelent igazán nagy segítséget, hogy az UNICEF HelpAPP alkalmazásban egyszerűen és gyorsan kaphatnak gyakorlati tanácsokat. Akár konkrét mondatokat is.” – hangsúlyozta az UNICEF.

Bővebb információk a témában:

www.gyermekbantalmazas.hu

www.unicef.hu

Siska Csilla cikke

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen