DIGITÁLIS NAGYTAKARÍTÁS – 2. nap
2018/02/03 08:00
2434 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közeledik a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day), amelyhez kapcsolódva egy kihívásra invitálunk. Az öt nap során minden nap újabb és újabb feladatot kapsz, amelyek segítenek abban, hogy megszabadulj az online porcicáktól és kisöpörd a digitális koszt az életedből. Eljött a második nap, íme a teendők!

digitalis-nagytakaritas2-1

Ha esetleg most találtál rá a kihívásra, akkor sem késő elkezdeni, itt olvashatsz az előző nap teendőiről:

Töröld le a digitális polcokat: rendezd a médiaelemeket!

Szerencsére ma már jobbnál jobb fényképezőgépek, telefonok, szelfibotok, ipadok, laptopok, merevlemezek, USB stickek, online adattárolók, fotókönyvek segítik, hogy az átélt pillanatokat megőrizhesd. Néha azonban túlzottan elragad minket a lendület és a lehetőség, sok felesleges, szinte azonos, unalmas és elrontott kép, videó készül, vagy átmenetileg érdekes tartalmat töltünk le, ami hamar felhalmozódhat eszközeinken.

Nagyon fontos tehát, hogy a digitális fotókat, videókat, a zenéket, letöltött filmeket is rendszeresen selejtezd, rendszerezd, hogy 10/20/30 év múlva is örülhess az igazán fontos emlékeidnek. (És meg is találd őket.)

A saját készítésű képek, videók tekintetében itt egy példa a rendrakásra:

  1. Tegyél fel a számítógépedre minden új képet, egy új mappába, ha kész, töröld is le őket azonnal a telefonodról, fényképezőgépedről!
  2. Ess neki a selejtezésnek és rendszerezésnek! Csak a legjobb képekből hagyj meg, és csak egy példányt, a többit töröld ki!
  3. Csinálj almappákat kategóriák, témák szerint, Például természet, események, család, hobbi. Rendezd őket dátum szerint növekvő sorrendbe!

Ha kész, nem maradt más hátra, mint hogy kitaláld, hogy hol és milyen formában akarod tárolni őket. Legbiztonságosabb és időtálló megoldás ha legalább kettő, de az értékesebb, pótolhatatlan képek, adatok esetén akár három különböző helyen is tárolni kell a fájlokat. Ez tehát: a saját gép merevlemeze, külső merevlemez illetve az úgynevezett felhő.

digitalis-nagytakaritas2-2

Mi is az a felhő?

Computing cloud, számítási felhő, vagy csak egyszerűen felhő. A felhő alapesetben kifejezetten egyszerűen megmagyarázható. Ha bármilyen fájlt, fotót, zenét, dokumentumot nem a saját gépeden tárolsz, hanem valamilyen internetes szolgáltatásban, az már a felhő.

Ha nem a gépeden végzed a feladatot, hanem például Google Docs-ban szerkesztesz szöveget, akkor is a felhőben dolgozol. Az androidos telefonod címlistája és a benne tárolt telefonszámok sem közvetlenül a telefonon vannak, hanem a Google szerverein, tehát a felhőben.

A felhő előnyei egyértelműek. Használatával nem vagy egy asztali számítógéphez kötve, sőt nem vagy kifejezetten egy eszközhöz sem kötve. A felhőről elérheted kedvenc fotóid, lejátszási listáid akár könyveid is. Megannyi olyan rendszer létezik már, amely kifejezetten felhő alapú tárolásra és megosztásra szakosodott, ilyen a Google Drive, az Apple iCloud, a Microsoft OneDrive, vagy a Dropbox.

Legtöbbjükön beállítható, hogy automatikusan szinkronizáljanak, tehát ha a nyaraláson elkattintasz egy fotót, az azonnal elérhetővé válik a felhőben, ha pedig üzleti úton frissítesz egy Word fájlt, azt az irodában máris láthatják a munkatársak.

A leggyakrabban használt, még ingyenes vagy olcsó felhőszolgáltatók:

Vannak még sokan, vannak összehasonlító oldalak, vannak új feltörekvők, de azért figyelni kell, nehogy valaki pont az adataidra utazzon!

Az alapszintű biztonságot a felhős szolgáltatásoknál a felhasználónév-jelszó páros jelenti, a kis netes “kuckódba” csak ezek ismeretében léphetsz be. Ez önmagában néha kevésnek bizonyulhat. További biztonságot adhat a többszörös hitelesítés (például amikor egy felhasználónév-jelszó páros megadása után, a rendszer még egy e-mailt is küld egy megerősítő kóddal).

Folytasd a kihívást:

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen