DIGITÁLIS NAGYTAKARÍTÁS – 4. nap
2018/02/05 08:00
2338 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közeledik a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day), amelyhez kapcsolódva egy kihívásra invitálunk. Az öt nap során minden nap újabb és újabb feladatot kapsz, amelyek segítenek abban, hogy megszabadulj az online porcicáktól és kisöpörd a digitális koszt az életedből.

Mostanra már a digitális kosznak egy nagy része eltűnt, jöhet a „fertőtlenítés.” Vértezd fel magad a fertőzések és káros hatások ellen, fokozd a biztonságot!

digitalis-nagytakaritas4-1

Ha esetleg most találtál rá a kihívásra, akkor sem késő elkezdeni, itt olvashatsz az előző napok teendőiről:

Sok eszközt használunk nap mint nap a metrón utazva, a buszon állva. Csak azt látni, hogy mindenki a telefonját, tabletjét nyomogatja, rákapcsolódva a világhálóra. Nézegetik a legújabb híreket vagy épp a videókat. Ezek az eszközök állandó társaink a mindennapok során, amelyek amellett, hogy szórakoztatnak, rengeteg adatot őriznek. Ezért fontos a biztonság megteremtése. A kérdés csupán az: hogyan? 

Használj jelszót a telefonon/tableten!

A telefon esetében érdemes beállítani egy jelszót (szám vagy minta), amelyet minden egyes belépéskor megkérdez az eszköz. Elsőre talán idegesítő lesz, de ha bármikor elveszítenéd vagy ellopnák a telefonod, akkor védve vagy. Gondolj arra, ha nincs jelszó a képernyőn, akkor minden azonosítás nélkül beléphet bárki email vagy egyéb közösségi oldalon lévő profilodba!

Állítsd be a kétlépcsős azonosítást!

A Google és egyéb email fiókok esetén a kétlépcsős autentikáció extra védelmet ad a fiókoknak. Ez esetben a jelszón kívül az email fiók egy telefonra érkező sms-t, vagy egy másik email fiókba érkező kódot küld, amelyet külön be kell gépelned. Ezt a kétlépcsős belépést használják a bankok is, bár a folyamatot nem rövidíti le, de sokkal kisebb így a kockázata, hogy rossz kezekbe kerül a fiókod  –  és a pénzed.

Mi van, ha ellopják a telefonodat?

Gondold végig, milyen veszteség érne, ha ellopnák a telefonodat? Milyen adatokhoz és alkalmazásokhoz férne hozzá a rabló, és mit veszítenél Te a készüléken kívül? Szerencsére van arra lehetőség, hogy a telefonod hollétét nyomon kövesd: ezzel még a rendőrségnek is segíthetsz a nyomozásban. Ezen kívül távolról zárolhatod, illetve törölheted a telefon állományát. Próbáld ki most, hogy minden engedélyezve van-e ehhez a funkcióhoz: Android, Windows, IOS.

Frissítsd a jelszavad!

Az email fiókok, a közösségi oldalak, az online alkalmazások mind-mind jelszót kérnek. Ezek kezelése és megjegyzése nem egyszerű, ezért előszeretettel választjuk ugyanazt a jelszót. A baj csak az, hogy ha egyszer kikerül ez az egy darab jelszó, akkor minden fiókodhoz hozzáférnek. Mit lehet tenni?

Találj ki egy stratégiát arra, hogyan alkoss új jelszót úgy, hogy ne legyen ugyanaz, mégis megjegyezhető legyen számodra! Jó módszer lehet, ha van egy alap jelszavad, amit az oldal elnevezésével (vagy az oldal valamely jellemzőjével) kombinálsz. Így csak azt az 5-6 betűből álló szót kell megjegyezned, mivel az oldal elnevezése adott. De a betű helyett használhatsz számkódot is. Érdemes olyan szót választanod, amelyben már alapvetően van egy nagybetű és egy különleges karakter pl. alapjelszó K@k@rcsin6 és ha épp a Gmail fióknál használod, akkor lehet a jelszó K@k@rcsin6Gmail, így a jelszó már jóval biztosabb, mintha szimplán a kedvenc színed vagy kutyád nevét adnád meg! Ezzel együtt jól teszed, ha a nem használt fiókokat megszünteted, hogy fölöslegesen ne tárolják az adataidat. Az se árt, ha a néhány igazán fontos fiókodnak mindentől független jelszót adsz – 3-4 jelszót meg tudsz jegyezni, vagy nem?  Időről időre pedig cseréld le a teljes biztonsági szisztémád.

digitalis-nagytakaritas4-2

Ha most nem is állsz neki az összes fiókodban a jelszó lecserélésének, legalább válassz egyet a mai napra! Lehetőleg azt, amit már nagyon régen cseréltél, pedig minden nap használsz. Kis lépés a mai napra, de hosszútávon megéri, ha teszel a biztonságodért!

Folytasd a kihívást:

Kihívás - 5. nap

Tóth Boglárka

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen