DIGITÁLIS NAGYTAKARÍTÁS – 5. nap
2018/02/06 08:00
2296 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közeledik a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day), amelyhez kapcsolódva egy kihívásra invitálunk. Az öt nap során minden nap újabb és újabb feladatot kapsz, amelyek segítenek abban, hogy megszabadulj az online porcicáktól és kisöpörd a digitális koszt az életedből.

kihivas5-1

Ha esetleg most találtál rá a kihívásra, akkor sem késő elkezdeni, itt olvashatsz az előző 4 nap teendőiről:

Kihívás – 5. nap

Gratulálok! Elértél a kihívás utolsó szakaszába! Ma 2018.február 6-án van a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day). Ha eddig eljutottál, akkor már látod, hogy az Internet biztonságos használata nem pusztán saját védelmedet, de mások megóvását is jelenti. Szülőként és tanárként nagyon fontos, hogy odafigyelj a gyerekek tevékenységeire, a beállításokra, a szűrőprogramok használatára. De sokat tehetsz a barátaidért, ismerőseidért is azzal, ha szolgáltatásokat értékelsz, ha megosztod a véleményed és bejelented a hibákat.

Értékelj szolgáltatásokat!

A szolgáltatások értékelése sokszor feleslegesnek tűnik, plusz időtöltés, aminek nem túl sok hasznát veszed, pedig ez közel sincs így! Például az utazásszervezés egyik legegyszerűbb módja, ha online foglalod le szállásod. A képek és a szállás elhelyezkedésén kívül az egyetlen kapaszkodó, ha elolvasod a visszajelzéseket, amiket a vendégek készítettek. Biztosan nem szívesen mész majd egy olyan helyre, amiről a többi vendég azt állította, hogy koszos vagy nem biztonságos!

Ez természetesen nem csak az utazások szervezésénél előny, de a különböző elektronikus eszközök vásárlásánál is. A visszajelzések, csillagozások és vélemények segítenek abban, hogy elkerüld a nem várt meglepetéseket. Segíthetsz másoknak, hogy ne kerüljenek ugyanabba a helyzetbe, mint Te. De meg is erősítheted a véleményeddel a szállásokról/szolgáltatásokról/elektronikai cikkekről alkotott véleményt. Így értékelj, akkor is, ha valami JÓ!

Jelentsd a hibákat, baleseteket!

Az okos eszközök megjelenése, a folyamatos internetkapcsolat lehetővé teszi, hogy folyamatosan értesülj a közlekedési helyzetről. Ilyen alkalmazás pl. a Waze, amely a világ egyik legnagyobb közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazása. A Waze felhasználók azzal segítik egymás, hogy bejelentik a forgalmi dugókat, a sztrádán lévő akadályokat vagy baleseteket. De ha úgy érzed, egyedül nem szeretnél jelenteni valamit, mert túl bonyolultnak tűnik, akkor is élj azzal a lehetőséggel, hogy megerősíted, hogy az adott probléma még tényleg fenn áll-e vagy sem! Nem kell mást tenned, csak az alkalmazás oldalán, a térképen megerősíteni azt a felugró ablakban.

A Járókelő 2012 óta biztosít lehetőséget a városlakóknak a kátyúk, letört szemetesek, lekopott zebrák és egyéb közterületi problémák bejelentésére. Ha valaki pedig a fővárosban egy közvilágítási hibába fut bele, akkor a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. BDK applikációján keresztül jelezheti azt. Érdemes kipróbálni, és élni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen minél hamarabb derül fény egy hibára, annál hamarabb lesz esély az orvoslására.

kihivas5-2

Oszd meg kulturális élményeidet!

Az internet jó lehetőséget biztosít a kulturális élmények és a vélemények megosztására is, ezért értékelj filmeket, sorozatokat, színházi előadásokat! Erre sok lehetőség van az interneten, de ha nincs kedved hosszas szöveges értékelést írni, akkor elég az is, ha csillagozol az IMDB-n, vagy a Port.hu-n. Ha pedig szeretnél egy kicsit jobban belemélyedni a témába, részletesebb értékeléseket írni és olvasni, és emellett filmes kihívásokon részt venni, akkor próbáld ki a snitt.hu-t!

A magyar könyvmolyok népszerű közösségi oldala a moly.hu, amely nem csak az értékelésre ad lehetőséget, de szavazásokon és kihívásokon való részvételre, továbbá könyvbemutatók, olvasótalálkozók és egyéb események meghirdetésére is. Ha pedig szívesen osztanád meg véleményed a nagyvilággal, akkor arra a legjobb terep a goodreads, amely 65 millió felhasználójával az egyik legnagyobb olvasóközösség a világon.

Ne habozz figyelmeztetni ismerőseidet, ha olyan tartalmat találsz, amely káros vagy korhatáros lehet, vagy ha visszaélésről szól. Segíts abban, hogy az internet jobb és biztonságosabb legyen, hiszen a 2018-as kampány szlogenje is az, hogy: “Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: a jobb internet veled kezdődik!”

Tóth Boglárka

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen