Kiterjesztett valóság az osztályteremben — nemzetközi lehetőség tanároknak
2021/05/17 17:25
857 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az ARETE, amely az Európai Bizottság által finanszírozott projekt, 200 gyakorló pedagógust keres a kiterjesztett valósághoz kapcsolódó eszközök és módszertan kipróbálására és alkalmazására. Na de mi is az a kiterjesztett valóság (Augmented Reality), és hogyan működik?

A kiterjesztett valóság a mobiltelefon vagy tablet kameráján keresztül egy applikáció segítségével vetít képet vagy információt a valós térbe, így gazdagabbá látványosabbá teszi az élményt, ezért remekül használható az oktatáson belül.

arete Kép forrása: Pixabay.

A képen az látható, hogy a bábura irányítva a tableten megjelennek további információk, pl. az egyes szervek nevei.

A kiterjesztett valóságot nem csak információk, de látványos folyamatok (pl.:vulkánkitörés, hurrikán) szemléltetésére is lehet használni. Hogyan néz ki mindez egy kiállításon?

Az ARETE projekt

A projekt során a kiválasztott pedagógusok két pilot kutatásban vesznek részt. A Pilot 1: az angol nyelvi oktatást célozza általános iskola 4-6. osztályban, míg a Pilot 2 a geometria és földrajz tanításhoz kapcsolódóik, itt a célcsoportot 4-5.osztályos diákok alkotják.

A pilotban résztvevő tanároknak a 2021-2022-es tanév során kell beépíteniük a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality) a tanítási gyakorlatba, továbbá meg kell figyelniük, hogy milyen hatással van ez a diákok teljesítményére. A pedagógusok az összegyűjtött tapasztalatokat adminisztrálják és fókuszcsoportos interjúk segítségével osztják meg a projekt vezetőivel és résztvevővel, ezért cserébe ingyenes hozzáférést kapnak kiterjesztett valósághoz kapcsolódó szoftverekhez angol, geometria és földrajz területen.

Amennyiben érdekli a lehetőség és bővebb információkat szeretne kapni, akkor töltse le a tájékoztatót itt vagy írjon a European Schoolnet munkatársának, Giuseppe Mossuti-nak a következő email címre: giuseppe.mossuti@eun.org.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen