Könyvsú-go! Válassz könyvet könnyen!
2016/09/20 08:00
610 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az országban egyedülálló kezdeményezésként jött létre a Könyvsú-go, amely egy interaktív, kamaszoknak szóló, nagyon könnyen kezelhető könyvválasztó oldal. Pedagógusoknak és szülőknek is élményt és segítséget nyújt a gödöllői Városi Könyvtár innovációja.

konyvsugo

2015-ben nagy sikerrel és pozitív fogadtatás mellett zajlott digitális olvasásfejlesztési játékunk, az Olvasók Diadala. A játékot hosszas előkészítő munka előzte meg, amelynek során már sokat foglalkoztunk a vetélkedő utóéletével. Már az indulás előtt tudtuk, hogy a gyerekek által elolvasott, véleményezett, kreatív feladatok által illusztrált könyveket egy könnyen elérhető, jól kereshető, használható felületen egybegyűjtjük, hogy mások is láthassák a játék eredményét. A feldolgozott anyagok bemutatása mellett a másik és legfontosabb célunk az volt, hogy létrehozzunk egy könyvválasztó oldalt, ahonnan a gyerekek és felnőttek egyaránt olvasnivalót tudnak választani maguknak, illetve 12-16 év közötti kamasz gyerekeiknek. Így jött létre a Könyvsú-go adatbázis, amelyet 2016 januárjában nyitottunk meg.

A könyvek besorolása szándékosan nem a hagyományos zsáner műfajokba történt. Próbáltunk kamasz fejjel gondolkodni: melyek lehetnek azok a témák, témacsoportok, amelyek izgathatják a 12-16 éves korosztályt. A műfajok elnevezése könyvcímekkel történt, így még közelebb próbáltuk hozni a gyerekekhez a meghatározásokat.

A leghitelesebb forrás: a kortárs könyvtárs

Az adatbázis jelenleg 216 könyvet tartalmaz, de a feldolgozott könyvek száma folyamatosan gyarapszik. Jelenleg közösségi szolgálatos gyerekek „bérolvasnak” könyveket, készítik el hozzá az élménylapokat, amelyekben értékelik a könyveket. A meglévő értékelésekhez lehetőség van véleményt, hozzászólást írni. A cél az, hogy minél többen- a könyvek elolvasása után- írjanak kommentet, osszák meg másokkal olvasmány élményeiket. Az adatbázis nagy erénye az, hogy a könyveket gyerekek ajánlják gyerekeknek, saját szavaikkal mondják el a véleményüket az olvasmányról. Ezáltal a saját korosztályának még hitelesebbé válik a könyvajánló.

Nincs párja a népszerű Könyvsú-go- programnak – pedagógusok, szülők is használják!

Az országban egyedülálló kezdeményezésként jött létre a Könyvsú-go, amely egy interaktív, kamaszoknak szóló, nagyon könnyen kezelhető könyvválasztó oldal. Több fórumon pozitív fogadtatásra talált. Nagyon sok könyvtár, iskolai könyvtár linkelte ki az oldalára, ezzel is felhívták a figyelmet erre az újszerű könyvválasztási lehetőségre. A célunk az, hogy az adatbázis bővüljön, a már benne lévő könyvekhez egyre több hozzászólás szülessen.

Könyvsú-go gyerekek mellett pedagógusoknak, szülőknek is készült, hogy segítséget nyújtson az olvasmányok kiválasztásában.

Forrás.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen