- Könyvtárak -
2000/10/30 08:00
748 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Könyvtárak

Európai színvonalon

Ha Kecskeméten járunk, és még egy kis szabadidőnk is van, mindenképpen érdemes ellátogatni a Katona József Könyvtárba, mely egyben megyei könyvtárként is funkcionál. Magát az épületet legkönnyebben a főtér felől az Arany János utcán végighaladva közelíthetjük meg - nem nehéz megtalálni, a világoskék falak már messziről világítanak. Az intézmény maga csak 1997-ben költözött ide, tehát vadonatújnak mondható. A kapun belépve tágas előtérben találjuk magunkat: szemben a biztonsági kapun túl a könyvtár belseje, jobbra a ruhatár, balra pedig a regisztráció található. Ha csak egyszerű látogatóként érkeztünk, akkor ingyen, mindenféle papírok kitöltése nélkül is bejuthatunk. Beiratkozni félévre és egész évre is lehet. A 16 év alattiaknak és a 70 felettieknek ez ingyen van, a kettő között 600 illetve 1200 forint. Tanulóknak, tanároknak, nyugdíjasoknak és sorkatonáknak kedvezményesen csak 250, illetve 500 forintot kell fizetniük, ami igazán nem sok.

De lássuk a könyvtár belsejét és szolgáltatásait! Ha nem akarunk céltalanul bolyongani, akkor a kék oszlopok függőleges fehér feliratait kell figyelnünk, ezek mindent elmondanak. A belső térben ismét választások elé kerülünk: itt vezet fel a lépcső az első emeletre, jobbra a gyermekkönyvtár, balra pedig az Infotéka. A kettő között egy tágas “pihenő” van, rengeteg fotellel és a magyar újságtermés jelentős részével. Az Infotéka elnevezés úgy tűnik, inkább az informatikára utalhat, mint az információadásra, mert azt itt nem kapunk, de ne búsuljunk, mivel a földszinten és az elsőn is van információs pult. Az Infotékában internetezni lehet - ezt csak könyvtári tagok teheti előjegyzéssel -, és itt lehet tájékozódni az ösztöndíjak, valamint az utazás témakörében, megannyi elvihető brosúrával. A gyerekkönyvtár igazán vidám hely, olyan, mint egy nagy játszóház, ám tartsuk tiszteletben a csöppségek területét, ebből mi már kinőttünk.

A komoly, könyvtári rész azonban az első emeleten vár ránk. A lépcsőn felérve rögtön a zömök kis katalógus polcokba ütközünk, mögöttük pedig számítógépes terminálok rejtőznek a gyorsabb és hatékonyabb keresés érdekében. 6 könyvet vihetünk el négy hétre, időszaki kiadványból kettőt 4 hétre, CD-Romból szintén kettőt, de csak három napra, hangos könyvből pedig egyet és négy hétre. Hosszabbíthatunk telefonon, e-mailen. Késedelem esetén minden könyv után naponta 5 forintot számolnak fel, elektronikus kiadvány esetén pedig 20-at, darabonként. A kölcsönzés regisztrálása 50Ft/darab, az előjegyzés pedig 30Ft/darab.

A kölcsönözhető könyvek egyébiránt két külön részben találhatók: a jobboldali irodalmi olvasóban és a baloldali általános "könyvtér-ben". Mindkettő könnyen áttekinthető, vidám, világos színekkel berendezett, sok kényelmes fotellel - talán egy kicsit több asztal elkelt volna, de ez csak egy apróbb észrevétel. Az általános részlegben szinte mindent megtalálunk, ha elég szívósak vagyunk, a történelemtől a filozófián át a sporthorgászatig. Ha fénymásolni akarunk, azt A4-es oldalanként 15, A3-as oldalanként pedig 30 forintért tehetjük meg. Elektronikus dokumentumokért az itt kapható lemezre 150 forintért másolnak, a nyomtatás 30 forint oldalanként. Az adott témában megtalálható külföldi szakirodalmat azonban ne itt keressük, az - ha szerencsénk van - az Európa Gyűjteményben lesz. Maga a gyűjtemény az általános részlegen áthaladva vagy a lépcsőn felérve és az információs pulttal szembefordulva található meg. Persze a három nagy európai nyelv, az angol, a francia és a német dominál, ám a sarokban ott vannak a kis nyelvek is, nem túl nagy létszámban. A kávézót leszámítva ez a könyvtár legkellemesebb része, ami főleg annak köszönhető, hogy az a falrész, ahol nincsenek polcok, a földszinti bejáratra néz, és tulajdonképpen arra is nyitott. Vagyis, ha várunk valakit, akkor azt itt érdemes. Másrészt nagyon sok jó idegen nyelvű könyv van, közülük is az egyik legszebb egy francia fotóalbum, a Sur les Traces de L'Afrique Fantôme (Michel Cressole szövegével és Francoise Huguier fotóival), amely egy, a fekete kontinenst keresztben átívelő utat örökít meg. Újságot is érdemes olvasni, van belőlük bőven. Megvan, többek közt, a National Georgaphic, a Life, a Newsweek, a Stern és a Paris Match. A folyóiratok kölcsönözhetőek - ami csak kevés helyen van így -, ami egyrészt jó dolog, másrészt viszont meglátszik az újságok állagán.

Adnak a véleményünkre: az Európa Gyűjtemény közepén lévő kerek asztalnál még kérdőívet is tölthetünk ki, hogy legyen olvasói visszajelzés, ami alapján lehet a szolgáltatásokon javítani. Asztal, és különösen szék sajnos itt is kevés van, csakúgy, mint a kávézóban. Utóbbiban nem túl széles, viszont igényes a választék. A jó nevű olasz kávé 80 forint, ami teljesen korrekt ár, mivel az ital nagyon finom. A zongorából ítélve itt rendezvények is zajlanak, ami a kávézó hatalmas belmagasságából és remek térelrendezéséből adódóan pompás élmény lehet. Igaz, mint mondtuk, kicsit kevés az asztalok száma, de az emberek itt általában nem bánják, ha az asztalukhoz kéredzkednek.

Mit is mondhatnánk még? A mellékhelységek tiszták és szépek, belmagasságuk tekintélyes. Az ember csak elismerően bólogathat az egész épületben, amely egész Európában megállná a helyét, és amelyet szemmel láthatóan tényleg az olvasó számára terveztek.

Nyitva tartás: 10- 19 óráig, vasárnap, hétfőn és hivatalos ünnepnapokon zárva
Cím: 6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.
Telefon: 06-76-500-550
Honlap:www.kjmk.hu