Közeleg Frankenstorm
Sulinet
2012/10/29 14:56
740 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Előrejelzések szerint az Egyesült Államok legnagyobb kiterjedésű vihara lehet a Sandy nevezetű hurrikán, mely több tízmillió embert fog érinteni. A várakozások szerint hétfőn este éri el a keleti partvidéket.

hurrikan_01_520

A vészállapotot jellemzi, hogy New York polgármestere, Michael Bloomberg, 375 ezer ember kitelepítését rendelte el a nagyváros áradással fenyegetett részeiről. Vasárnap este már leállították a tömegközlekedést.

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama felszólította az állampolgárokat, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetéseket, a helyi és állami szintű szervek utasításait. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a katasztrófa következményei, mint pédául az áramszolgáltatás helyreállítása, hosszú időt vehet igénybe. Az elnök a helyieket biztosította a szövetségi szervek, így az amerikai védelmi és energiaügyi minisztérium támogatásáról is.

A Sandy névre keresztelt közelgő hurrikán a szakemberek szerint a ritka hibrid "szuperviharok" kategóriájába tartozik. Ezen típusú légmozgásoknál a trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, minek következtében özönvízszerű esőzés és havazás is jelentkezhet. Az amerikaiak körében oly népszerű Halloween napjáig is eltartó hatása miatt a helyiek a vihart Frankenstorm névvel is illetik.

A légfergeteg érintheti a környező nagyvárosokat, így Boston-t, Baltimore-t, Washington-t és Philadelphia-t. A hurrikán magja 280 kilométer sugarú, amit 1670 kilométer  átmérőjű trópusi vihar övez. A várható természeti csapás miatt a környező partvidékeket evakuálták és több államban kihírdették a szükségállapotot. A hatóságok figyelmeztettek, hogy zavarok léphetnek fel az Észak-Amerika és Európa közötti légiközlekedésben is. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a telihold miatt egyébként is magas dagály lesz, így a vihar okozta 3-4 méterrel megnövő árhullám már elérheti a New York-hoz közeli partokat. Connecticut államban hét évtizede nem látott áradásokkal számolnak. A szél miatt kidőlő fák és villanypóznák nagy területeken szüntethetik meg az áramellátást. A lakosság az érintett területeken gyertyát, vizet, élelmiszereket és áramfejlesztőket vásárol. Az iskolák hétfőn és kedden több államban zárva tartanak.

A Sandy-Frankenstorm a karibi térségben már 66 ember halálát okozta. Várhatóan New Jersey és New York állam környékén érhet partot.

Az amerikai National Weather Service oldala, ahol látványos animációval illusztrálják a különféle erősségi fokozatokat. 

Forrás - MTI