Kulturális és természetvédelmi együttműködések a határok mentén
2013/05/09 14:51
1171 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Természeti értékek és történelmi emlékek garmadával találhatóak határaink mentén. Ezek remek helyszínei lehetnek osztálykirándulásoknak, ahol az iskolában tanultak élő illusztrációval, helyszíni tapasztalatokkal egészülhetnek ki. Biológia, földrajz vagy történelem órák tananyagai elevenedhetnek meg. A magyar-román-ukrán határ vidéke gazdag középkori építészeti emlékekben, ezeket mostantól örökségvédelmi útvonal köti össze.  A magyar-szlovák határ Bükk-hegység felé eső vidékét a megőrzött természeti kincsek miatt is érdemes felkeresni.

Örökségvédelmi turisztikai útvonal jött létre a magyar-román-ukrán határ mentén

Befejeződött a beregi és a kárpátaljai műemlékállomány feltérképezésére indított uniós program, amelynek segítségével egységes örökségvédelmi turisztikai útvonal jött létre a magyar-román-ukrán határ mentén.

A Középkori templomok útja című turizmusfejlesztési projekt keretében 15-15 magyar és kárpátaljai templomot, műemléket vizsgáltak meg régészeti, történelmi és restaurátori szempontból, a szakmai kutatások eredményeit pedig egy több mint 400 oldalas tanulmánykötetben összegezték a szakemberek.

A most befejeződött kutatás a 2009-ben indított, Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár megyékben című turizmusfejlesztési projekt folytatása, amelynek segítségével akkor húsz szatmári és tíz partiumi templomot foglalhattak egyetlen vallási-kulturális tematikus útvonalba.

A programot - az Európai Unió 90 százalékos támogatásával, összesen 143 ezer eurós költségből - kiterjesztették Beregre és Kárpátaljára is, mivel a két térség egyedülálló és eddig felfedezetlen kulturális és egyházi műemléki örökséggel rendelkezik. Ennek révén Kárpátalján komoly műemlékvédelmi kutatások kezdődhettek el, amelyre több mint húsz éve nem volt példa: a rajzokkal és fényképekkel gazdagon illusztrált tanulmánykötetben Akli, Feketeardó, Nagybégány, Técső, Beregszász, Bene, Gerény, Nagymuzsaly, Ungvár, Huszt, Nagyszőlős, Visk, Csetfalva, Munkács és Palágykomoróc középkori szakrális emlékeiről olvashatnak részletesen a téma iránt érdeklődők.

tecso-wikipedia2 Técső központja, Forrás: Wikipedia

Magyar oldalon szintén tizenöt beregi templomot járhat végig a látogató virtuálisan a program keretében elkészült könyv és két dokumentumfilm segítségével. A kezdeményezés révén a közönség is megtapasztalhatja, hogy milyen egyedülálló hálózata van a középkori templomoknak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amely ebben tekintetben Magyarország egyik leggazdagabb vidékének tekinthető.

A területfejlesztési ügynökség és a Kárpátaljai Megyei Tanács partnerségével, valamint a Teleki László Alapítvány kutatómunkájával megvalósult magyar-román-ukrán projekt részletes kutatási anyaga a későbbiekben alapjául szolgálhat akár a műemlékek felújítását célzó programnak is.

Közös szlovák-magyar természetvédelmi program a határ mentén

Közös kutatásokat végez a magyar-szlovák határ két oldalán, a Bükk és a Mátra előterében található dombvidéki tájak területén a Bükki Nemzeti Park (BNP) és szlovák. A program célja Magyarországon a Heves-Borsodi-dombság, Szlovákiában pedig a Cseres-hegység (Cerová vrchovina) és a Bódvai-dombság (Bodvianska pahorkatina) értékes természeti állapotának hosszú távú megőrzése.

Az 504 ezer euró összköltségű projekt teljes egészében az Európai Unió támogatása nyomán valósul meg. A 24 hónap alatt közös terepi felméréseket, kutatásokat végeznek, majd az eredményeket együtt értékelik.

A projektterület Magyarországon 64 ezer, Szlovákiában pedig közel 38 ezer hektár. A partnerek a felmérés részeként összeállítják a védett és veszélyeztetett növény- és állatfajok közös jegyzékét, meghatározzák a legfontosabb veszélyeztető tényezőket és a természetvédelmi kezeléseket segítő technológiákat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) és szlovákiai társszerve, a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky (SOPSR) az elmúlt években számos projektet valósított meg közösen.

(MTI)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen