Europeana – Kulturális forradalom az osztályteremben
2019/03/20 08:00
4636 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mi is az Europeana? Virtuális Múzeum vagy Európa Kollektív Emlékezete? 

Hányszor találkoztunk már azzal egy projekt tervezése során, hogy képet, hanganyagot kell keresni az interneten és nem egyértelmű, hogy milyen kulcsszavakra mit dob fel a keresőmotor. Az Európai Digitális Könyvtár, azaz Europeana nemcsak vonzó és megbízható tartalmat kínál, hanem egyszerű, személyre szabható keresési módokat ajánl fel. Lehetőséget nyújt Európa könyvtárai, archívumai és múzeumai digitalizált gyűjteményeinek böngészésére és arra, hogy a felhasználó újra felfedezze és részese legyen szűkebb nemzeti és tágabb európai örökségének.

Átalakítani és megváltoztatni a világot – nyitott, művelt és kreatív társadalmat nevelni – ez az Europeana mottója.

2001 áprilisában 15 EU tagállam képviselői Lundban megfogalmazták azt az igényüket, hogy a kulturális digitalizálás terén áttörésre van szükség. Egyik legfontosabb tézisük az volt, hogy létre kell hozni egy együttműködési fórumot a kulturális digitalizálás európai dimenzióba helyezése érdekében, és elő kell segíteni az európai digitális kulturális örökség elérhetővé és láthatóvá tételét.

Az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana 2008. november 20-án jött létre 2 millió digitális megjelenéssel. Az Európai Unió kulturális portálja ma már több mint 58 millió műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót és hanganyagot tartalmaz.

Az Europeana Pro egy tudásmegosztó portál az Europeanán belül, ahol műszaki információk, applikációk, hangoskönyvek, projekt ötletek, válogatott kiállítási anyagok válnak szakemberek számára elérhetővé. Ezen belül külön hangsúlyt kap a prioriások közt a nevelés és kutatás is.  Lezárult és folyamatban lévő projektek eredményei is itt tekinthetők meg.

A European Schoonet (EUN) 2017-ben csatlakozott az Europeana DSI projektekhez (2018 szeptemberében indult a negyedik fázis, vagyis a DSI-4), ahol többek közt a Magyarországon tanító tanárok is megismerhették az oldal adta lehetőségeket.​
2018 novemberében tette közzé az EUN az Europeana Nagykövetei felhíváast és ennek keretében lett Lőrincz Katalin a magyar tanárokat képviselő nagykövet. Feladatai közé tartozik a Magyar Felhasználói Csoport (User Group) munkájának vezetése és moderálása.

Ebben a félévben diákjaival Katalin elkezdte az Europeana projektet, ami nemcsak nyelvi készségeket, de kollaboratív problémamegoldó képességüket, csoportmunkában való jártasságukat is fejleszti. Ide kattintva tudhat meg többet.
2019. március 29-én 17.00 órától Europeana az osztályteremben címmel országos webináriumot tartunk, ahol megismerkedünk az oldal működésével, újdonságaival, a keresés módozataival, forrásmegjelöléssel és órai segédanyagok, oktatásban használható ötletek ismertetésével. 

Frissítés:

A webinárium felvétele itt érhető el: https://youtu.be/f16VY_PcESE

europeana

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen