Láncreakció söpör végig az országon
2013/11/21 15:54
1911 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Több mint harminc diákcsapat Láncreakció gépezetére szavazhat a közönség, és eközben gyapapíthatja tudományos ismereteit.

shooting_video_converted

Láncreakció verseny

A BASF és a Magyar Kémikusok Egyesülete októberben hirdetett középiskolásoknak szóló tudományos versenyt Láncreakció címmel. A versenyen induló csapatok feladata az volt, hogy építsenek egy Láncreakció gépezetet, melyet fizikai és kémiai reakciók sorozata tart működésben. A kísérletetről végül házi videófelvételt kellett készíteniük, melynek közönségszavazása jelenleg is zajlik.

A csapatok egy része segítségként kapott egy ingyenes kezdőcsomagot, mely különféle segédeszközöket, nyersanyagokat tartalmazott. A Magic Box használata nem volt kötelező. Az iskolai kémiaszertárban talált anyagokon, kellékeken kívül a versenyzők felhasználhattak bármilyen más, otthonról hozott tárgyat vagy játékot is, PET-palackot, újságpapírt, kartonpapírból készített tárgyakat vagy kézzel festett dekorációkat is akár.

Kémiára fel!

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, milyen drámaian kevés fiatal választ továbbtanulásnál természettudományos szakokat. Az ELTE kémiatanár szakára a tavalyi évben mindössze öten jelentkeztek, de a vegyész szakra felvételt nyert hallgatóknak is csupán 20%-a fejezi be sikeresen a tanulmányait.

A verseny szervezőinek nem titkolt szándéka, hogy a szórakoztató csapatmunka és az izgalmas kísérletezésen keresztül a diákokkal megszerettessék a természettudományokat, legfőképp a kémiát.

Sokan jelentkeztek

A különleges versenyre 32 csapat jelentkezett, az ország minden részéből, így például Sopronból, Szegedről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Tapolcáról és Kecskemétről. Mindannyian hosszú hetek kísérletezése után, csapatvezető tanárukkal közösen készítették el saját Láncreakciójukat, majd a gépezetet bemutató videóval neveztek a versenyre.

Értékelés

A Láncreakció videókat egyetemi tanárokból és kémikusokból álló zsűri értékeli, majd szakmai szempontok alapján az egyik csapatnak odaítélik az első díjat.

A szakmai zsűri tagjai:

  • Dr. Kiss Ibolya, A PTE TTK Analitikai és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa
  • Dr. Szalay Luca, ELTE Kémia Intézet egyetemi adjunktusa
  • Nick Márton, BASF Hungária Kft, Head of Sales Care Chemicals for Detergents and Formulators Central Europe
  • Dr. Oláh Julianna, BME - Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék, tudományos munkatársa
  • Dr. Petz Andrea, PTE TTK Szervetlen Kémiai Tanszék adjunktusa
  • Dr. Murányi Zoltán, az EKTF Kémiai, Borászati Kémiai és Borászati Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára
  • Dr. Várnagy Katalin, Debreceni Egyetem, Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék docense
  • Dr. Lakatos János, Miskolci Egyetem, Kémiai Intézeti Tanszék intézetigazgatója

Mindeközben az igazán kreatív és humoros ötleteket tartalmazó videókra a nagyközönség is szavazhat, így az egyik csapat végül elnyerheti a közönségdíjat. A közönségszavazás november 19-től december 1-ig tart. Szavazni a Chemgeneration weboldalán lehet.

Díjak

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt csapat minden tagja és a csapatvezető tanár is egy értékes SAMSUNG Galaxy Tab 8GB tablettel lesz gazdagabb, iskolájuk pedig 300.000 ft pénznyereményben részesül.

A közönségdíjas szavazáson a legnépszerűbb videó készítőit Philips 4GB MP3/MP4 lejátszóval jutalmazzák.

Az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2013. december 3.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen