Lányok Napja: férfias területek meghódítására indulnak a középiskolás lányok
2014/04/14 12:57
907 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tizenöt magyar városban mintegy háromezer 9-10-11. évfolyamos diáklány indul április 24-én a Lányok Napján (www.lanyoknapja.hu), hogy „férfias” szakterületekről, például IT-vel vagy a műszaki területekkel foglalkozó vállalatoknál, intézményeknél első kézből szerezhessen tapasztalatot az adott foglalkozásról.

A Nők a Tudományban Egyesület harmadik alkalommal rendezi meg az eseményt, melynek célja a pályaválasztás előtt álló lányok érdeklődésének felkeltése a mérnöki, informatikai és egyéb, jövő-orientált szakmák iránt.

lanyoknapja Bár a„Lányok Napja"új kezdeményezés Magyarországon,a program az Egyesült Államokban és több európai országban már nagy népszerűségnek örvend. Németországban van a legnagyobb múltja, ahol 2000. óta rendezik meg, egyre nagyobb vállalati részvétellel és egyre több lány számára. A németpéldát követve további tíz európai országban (Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Csehország, Belgium, Koszovó, Lengyelország, Spanyolország, Svájc és Lichtenstein) is rendszeresen megszervezik, minden évben azonos időpontban, április utolsó hetében. Ehhez a programsorozathoz csatlakozott Magyarország is 2012-ben.

Kiknek szól?

A Lányok Napja program elsősorbana középiskolás lányoknak szól, akik betekintést nyerhetnek a fogadóintézmény mindennapjaiba. A nyílt nap során lehetőségük nyílik többek közöttszemélyes kérdéseketis feltenni a kijelölt mentorotoknak, rákérdezni olyan dolgokra, melyekigazán érdekli őket.

A program segítséget nyújt a tanároknak is(osztályfőnököknek és szaktanároknak), hogy támogatni tudják a tanulókat a számukra legmegfelelőbb továbbtanulási lehetőség, szakma, karrier megtalálásában, a pályaválasztási döntésben. Kapcsolatokathozhatnak létre – közvetve vagy közvetlenül – azokkal az intézményekkel (vállalatok, egyetemek stb.), amelyek a "Lányok Napján" fogadják a lányokat.

Emellett az akció fel kívánja hívni az említett területeken működő, innovatív kis- és középvállalkozások figyelmét a lányokra, mintpotenciális, jól képzett munkaerőre,és támogatja a multinacionális cégek azon – jelenleg már hangsúlyosan megfogalmazott - igényét, hogy magasabb arányban tudjanaknőket alkalmazni a mérnöki és informatikai szakterületeken.

A „Lányok Napja” végül, de nem utolsósorban aszülők és a közvélemény figyelmétis fel akarja hívni arra, hogy a hagyományosan férfi-többségű szakmákban egyre növekszik a nők iránti igény.

Az április 24-ei programokra az alábbi módon lehet jelentkezni, ahonnan elérhető mind a 70 idei program: http://www.lanyoknapja.hu/jelentkezes/
Jelentkezési időszak április 17-én zárul.

Egy kis ízelítő a programokból:

Morgan Stanley
A magyarországi Morgan Stanley leányvállalat fő feladata a technológiai üzemeltetés és alkalmazásfejlesztés, illetve a matematikai modellezés.
Izgalmas vetélkedővel, ajándékokkal várják az érdeklődő középiskolásokat!
Jelentkezés.

Telekom
Hozd hozzánk az egyéniségedet is! A jövő munkahelye!
Diákigazolvány, közösségi kártya, mobiltárca- interaktív eszközhasználat. A jövő inspirál minket- infokommunikációs szektor átfogó bemutatása. Izgalmas témák és fejlesztések a Telekomnál!
Jelentkezés.

National Instruments (NI)
Valósítsd meg az álmaidat nőként az NI-nál mérnöki vagy IT területen!
Tudtad-e, hogy az NI által gyártott eszközöket használják a világ legnagyobb részecskegyorsítójának a működtetéséhez, a rákkutatásban használt orvosi precíziós műszerek kiépítéséhez vagy életmentő pókrobot kifejlesztéséhez?
Jelentkezés.

XAPT Hungary Kft.
Mi a közös a Budapest – Miami – Brisbane háramasban (XAPT siker story). A nők az XAPT életében – kötetlen beszélgetés női munkatársakkal (fejlesztők, konzulesek, vezetők)
Jelentkezés.

Április 17-ig fogadnak jelentkezőket az eseményre.