Listener koncert az Akváriumban
2012/07/16 08:00
1437 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Arkansas, azon belül is Fayetteville, ha udvariasan szeretnénk bemutatni, nos, nem szerepelt eddig erősen a zenei világtérképen. Ez azonban változni látszik, hiszen 2002-ben, valahol félúton Carrie Bradshaw és Forrest Gump között megalakult a Listener a maga egyedi, öntörvényű és őszinte módján. 

listener A csapat összesen két tagból áll, mely a turnék idejére trióvá formálódik. Így hárman minden hiányérzet nélkül képesek arra, hogy estéről estére magával ragadják a közönséget.

A duó tíz év alatt összesen kilenc stúdióalbumot adott ki. Először második, 2005-ös Ozark Empire albumukkal és az ezt követő, Tour of Homes elnevezésű turnéval hívták fel magukra igazán a figyelmet: a szokványos koncerthelyszíneken túl felléptek kávézókban, galériákban, raktárépületekben is.

Ha a Listener stílusát szeretnénk meghatározni, az angol spoken word kifejezésnél kell maradnunk, ami egészen szépen lefedi azt, mi is történik egy Listener koncerten: Dan Smith zsigeri szenvedélye és egészen mélyről előtörő fájdalmai és emlékei nyomán olykor szavalva, suttogva, néha ordítva önti szavakba, amit aztán Christin Nelson és Kris Rochelle zenei kísérete tesz végül dallá.

Egyik legismertebb számuk a 2010-es, független kiadó gondozásában megjelent Wooden Heart címadó dala, valamint a Falling In Love With Galciers, mellyel a duó már saját határait feszegeti.

A Listener május végétől augusztus végéig szinte egy nap pihenőt sem adva magának először Amerikában 35, majd Európában 31 koncerten emlékezteti a közönséget arra, mit jelent a kimondott szó ereje.

A 66 állomás egyike Budapest, ahová augusztus 14-én a Soundkitchen csapata hozza el a két amerikai fiút az Erzsébet téri Akvárium Klub színpadára.

A Listener előtt a Deti Picasso-ból alakult duó, a Wattican Punk Ballet melegíti be a közönséget. A Wattican Punk Ballet nevű lehengerlő örmény geg-tánc-punk duó tagságát két testvér alkotja, Karen, a férfi, és Gaya, a nő, vagyis az a két Arutyunyan testvér, akik felénk leginkább a legendás örmény pszichedelikus zenekar, a Deti Picasso két oszlopaként váltak ismertté. Zenéjükben megannyi különös elem keveredik izgalmas és lenyűgöző egységgé: találunk benne pszichedelikus rockot, táncos punkot, eltorzított és kiforgatott pop hatásokat, valamint színpadi megjelenésükben szinte színházi megoldásokat, húzásokat. Szinte minden egyes számban más és más hangszeren játszanak, hol gitáron, hol billentyűs- vagy ütőhangszeren, olykor felvett loopokat, vagy ritmustöredékeket használva fel abból a célból, hogy minél dinamikusabb és sokszínűbb show-t valósítsanak meg.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen