Maderspach Károlyra emlékezünk
Simon Tamás
2004/10/22 08:00
1993 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Október hatodikára emlékezve, 2004, október ötödikén 14.00-kor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Maderspach Családért és Rokon Nemzetségekért Alapítvány, ünnepélyes keretek között, a "Fényesebb a láncnál a kard ..."című kiállításban helyezi el Maderspach Károly mérnök - egy kevésbé ismert vértanú - Ferenczy Istvánnak tulajdonított mellszobrát.

Az idén lenne 200 éves Maderspach Károlyné, Buchwald Franciska, aki férje Maderspach Károly hídmérnök és feltaláló oldalán, Bánság területén, Ruszkabányán élt a reformkor idején. A '48-as forradalom utolsó évében ők is a megtorlás áldozataivá váltak.

"A nyomor és az ínség leírhatatlan volt, és ha az ember az utolsóját is odaadta volna, nem lett volna elég ennek a sok ezer éhezőnek."

Haynau, a véreskezű - bresciai hiéna- Ruszkabányán 1849. augusztus 23.-án, tárgyalás és ítélet nélkül félmeztelenre vetkőztette, megvesszőztette, és börtönbe záratta Maderspach Károlynét, Buchwald Franciskát. Az öt gyermekes, 45 éves asszony bűne csak annyi volt, hogy kiállt hőn szeretett hazájáért. Férje, miután megtudta a szörnyű hírt, összeroppant és önkezével vetett véget életének.

"Mindaz, amit mi a nemzeti ügyek támogatásáért tettünk, minden egyes cselekedet és áldozat, mind egy gondolatban egyesült, minden tehetségünket a haza iránti szent kötelesség szolgálatába állítani, egy méltóságos nagy nemzetért, a szabadságért, Magyarország nagyságáért és ragyogó jövőjéért!"

Ezen eseményekre emlékezve leszármazottaik egy ünnepség sorozattal tisztelegtek előttük. A Maderspach Családért és Rokon Nemzetségekért Alapítvány elmúlt három évének eseményeiből néhányat emelnék ki:

  • Könyvkiadás a "Maderspach Károlyné tragédiája és Ruszkabány története" című Maderspach Líviusz által kiadott 1909-ben megjelent könyve után a családtagok által készített, "Végtelen Napló" című családtörténeti dokumentumfilm bemutatása, Franciska asszonyról. /2003/
  • Temesváron, Maderspach Károly tiszteletére nemzetközi híd szimpózium és az ősök szülőföldjén Ruszkabányán emléktábla avatással egybekötött nagyszabású megemlékezési ünnepség. /2004, április 23./
  • Maderspach Károlyról és feleségéről, a családi visszaemlékezésből tudjuk, hogy Ferenczy István szobrászművész 1840 táján mindkettejüket megmintázta, mert álltaluk "ismerte meg" meg Ferenczy a ruszkicai (Ruszkabánya mellett található helység) márványt, amiből később több műalkotás is készített.

Az idei, jubileumi év záróeseményeként, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a családdal közösen, egy szoboravató ünnepséggel tiszteleg az ősök előtt. 2004, október 5.-én kedden du. 14 órakor a megtorlás megemlékezésének "előestéjén", az Intézmény Márványtermében, Dr. Holló József vezérőrnagy, főigazgató ünnepi beszédével, a múzeum "Fényesebb a láncnál a kard..." című kiállításában elhelyezik és megkoszorúzzák, Maderspach Károly életnagyságú, aranyozott öntöttvas mellszobrát.

  • Az idézetek Buchwald Franciska eredeti naplójából származnak, 1849-ből

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen