Magyar kézművesség kiállítás
2012/07/06 08:00
744 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Magyar kézművesség 2012 – A víz világa kézműves szemmel címmel nyílt kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, mely július 20-ig lesz látogatható!

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve írta ki kettős tematikájú pályázatát, melynek a válogatott anyagából rendezett kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A kiállítás a földszinti időszaki kiállítóteremben tekinthető meg.

A pályázat kettős tematikájának megfelelően a kiállításon láthatóak egyrészt a mai magyar kézműves tárgykultúra szinte teljes kínálatának és választékának elemei (évszázados hagyományokon alapuló és modern használati és dísztárgyak, öltözékek és ruházati kiegészítők, hangszerek, játékok stb.). A pályázati felhívás alapján ugyanakkor kézműves technikákkal elevenednek meg a hazai vizeinkkel kapcsolatos mesék, mondák (pl. Hany Istók, A Duna kincse, A 40 halász legendája); megjelennek a víz egyházi vonatkozásai (keresztelő-medence, szenteltvíztartó stb.); fontos szerepet kapnak a kupák, ivócsanakok; és szerepel egyik legnépszerűbb népszokásunk: a húsvéti locsolkodás is. A vizek élővilága számos textílián, faragáson, képzőművészeti alkotáson jelenik meg; láthatunk hagyományos, kézzel készült halászszerszámokat (hálót, merítőt, varsát), mézeskalácsból készült halászkunyhót és kerámia vízimalmot.

A szervezők a témára való tekintettel, szakítottak eddigi hagyományaikkal, ezúttal teret kaptak a szakképzésen kívüli gyermekmunkák, melyek a szakemberek számára is nagy meglepetést okoztak. Szerteágazó a téma gyerekszemmel történő fantáziadús, ötletes és szellemes megközelítése. A kiállítás anyagáról idén is háromnyelvű színes fotóalbum készült.   

Helyszín és időpont  

Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár 2012. július 20-ig naponta 10-17 óráig, hétfő szünnap

További információk a  Magyar Mezőgazdasági Múzeum oldalán találhatók