Magyarország 29. a paralimpián
2012/09/05 11:54
1733 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Magyarország 29. helyen van összesítésben a 2012-es londoni paralimpiai játékokon. A versenyzőknek két arany, két ezüst és három bronz érmet sikerült szerezniük. A XIV. Nyári Paralimpiai Játékokat 2012. augusztus 29. és 2012. szeptember 9. között rendezik meg Londonban, Nagy-Britannia fővárosában.

sorstamasuszas Sors Tamás Sors Tamás, paralimpiai aranyérmes 100 méteres pillangóúszásban és 400 méter gyorsúszásban.

A múlt csütörtökön 100 m pillangón aranyérmes pécsi versenyző - aki 400 m gyorson Pekingben bronzérmet nyert - 4:24.34 perces eredménnyel, a hetedik idővel került a fináléba, így ott az egyes pályát kapta. A délelőtti előfutam után még arról beszélt, hogy jól érezte magát a vízben, de nagyon erős a mezőny, ezért a döntő előtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ne legyen utolsó.

Ehhez képest az első 200-on még nem volt ott a legjobb négyben, az utolsó 50 méterre azonban már harmadikként fordult. A záró hosszon aztán elképesztő tempóban úszva 4:17.95 perces idővel ért célba, csaknem hét másodperccel lemaradva a 4:10.88-as világcsúccsal győztes ausztrál Brendan Hall mögött.

A 20 éves Sors a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte meg Londonban.

"Nem vártuk ezt a csodálatos eredményt Tamástól, fantasztikusan versenyzett" - fogalmazott az MTI-nek nyilatkozva Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya.

Pálos Péter, paralimpiai aranyérmes asztaliteniszező.

palospeter Pálos Péter Az első helyezett Pálos Péter mutatja aranyérmét az értelmi fogyatékkal élők asztalitenisz versenyének eredményhirdetésén a 2012-es londoni paralimpián az Excel Csarnokban 2012. szeptember 3-án.

A 11-es kategóriában érdekelt - azaz értelmi fogyatékos -, háromszoros világ- és Európa-bajnok játékos a döntőben a dél-koreai Szon Bjeong Dzsunnal szállt szembe, aki 3-1-re verte őt a csoportkörben. A német TTC Mühlhausenben légióskodó, 27 éves magyar visszavágott a vereségért, szintén 3-1-re nyert, így az úszó - és Pekingben az egyetlen magyar aranyat szerző - Sors Tamás csütörtöki diadala után ő is paralimpiai bajnok lett.

danigyongyivivas Dani Gyöngyi

Dani Gyöngyi ezüstérmét mutatja a dobogón a női kerekesszékes tőrvívás B kategóriájában a 2012-es londoni paralimpián az Excel Csarnokban 2012. szeptember 4-én.

A 37 éves versenyző a B kategória - azaz a felállni képtelen vívók mezőnyének - fináléjában 15-10-re kapott ki a kínai Jao Fangtól (Yao Fang).

szabonikolett Szabó Nikolett "Aranyéremért jöttem, de ez az ezüst is szépen csillog" - mondta a döntő után az UTE sportolója. Hozzátette: "Ez a negyedik paralimpiai ezüstérmem, de a kedvenc ékszerem az arany. A holnapi párbajtőrben vagy a pénteki párbajtőr csapatban talán az is összejön."

A kaposvári születésű vívó a korábbi ezüstjeit a 2004-es athéni játékokon nyerte tőr egyéniben, illetve tőr- és párbajtőr csapatban.

Dani a 33 fős küldöttség hetedik érmét szerezte a brit fővárosban. A magyarok ezzel már túlszárnyalták a pekingi eredményt, 2008-ban ugyanis egy arannyal és öt bronzzal zártak.

Szabó Nikolett, a cselgáncsozók 70 kilogrammos kategóriájának harmadik helyezettje nyakába akasztják a bronzérmet a londoni paralimpián az Excel Csarnokban, 2012. szeptember 1-jén.

A 33 éves, kétszeres világ- és Európa-bajnok Szabó a nyolc között két vazaarival verte a fehérorosz Arina Kacsant, majd az elődöntőben ugyancsak két vazaarival kikapott az orosz Tatyjana Szavosztyanovától. A bronzmérkőzésen a mexikói Lenia Ruvalcabával szállt szembe, akit szintén két vazaarira kapott ipponnal győzött le.

krajnyakzsuzsavivas Krajnyák Zsuzsanna "A fehérorosz stílusa feküdt nekem, aztán az orosz nagyon kellemetlen ellenfél volt, ugyanarra az oldalra dolgozott mint én. A bronzmeccsen a mexikói ellen végig irányítani tudtam, és nagyon örülök, hogy éremmel zártam" - nyilatkozta a 2008-ban Pekingben ötödikként végzett, látássérült dzsúdós, aki a 33 fős magyar küldöttség második dobogós helyét szerezte meg.

Krajnyák Zsuzsanna, a női kerekesszékes tőrvívás  A kategóriájában bronzérmet szerzett a 2012-es londoni paralimpián az Excel Csarnokban 2012. szeptember 4-én.

Az erdélyi születésű magyar paralimpiai újonc, Osváth Richárd kerekesszékes törvívó mutatja bronzérmét a 2012-es londoni paralimpián az Excel Csarnokban 2012. szeptember 4-én.

osvathrichard50 Osváth Richárd

Forrás, fotók: MTI

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen