Majoros István aranyat szerzett!
2004/08/26 08:00
1297 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kötöttfogású birkózók 55 kg-os súlycsoportjának döntőjében Majoros István 3-1 arányban megverte az orosz Guejdar Mamedaljevet, megszerezve ezzel Magyarország újabb aranyérmét az athéni játékokon.

Az elmúlt napok figyelme a sajnálatos módon bekövetkezett botrányok körül forgott, s úgy tűnt, mintha nem ujjonganánk annyira Majoros István olimpiai győzelmének. Pedig nagyon büszkék vagyunk a kecskeméti kötöttfogású birkózóra, aki az 55 kilogrammos súlycsoportban nyert, megszerezve ezzel a magyar olimpiai küldöttség negyedik aranyérmét. A döntőben hosszabbítás után bravúros szerepléssel legyőzte a 2002-es orosz világbajnok Guejdar Mamedaljevet, 3-1 arányban. A találkozó elején ugyan 1-0-ás hátrányba került, de később sikerült átvennie az irányítást, és két pörgetéssel megfordítania a találkozó állását. A döntőben aztán Majoros összekapaszkodás után az orosz mögé került, ezzel begyűjtve az aranyérmet eldöntő pontot.

"Rendkívül boldog vagyok! A döntőben végig éreztem és tudtam, hogy technikai, fizikai és szellemi fölényem van. Szükség esetén tovább is bírtam volna a hosszabbítást, de szerencsére erre nem volt szükség. Az összekapaszkodásnál elsősorban a fordított csípőfogásra figyeltem, s jól tettem. Örülök annak, hogy a fogyasztás ellenére jó erőben voltam, pedig több mint tíz kg-ot kellett leadnom" - nyilatkozta az újdonsült olimpiai bajnok.

Majoros István nem először állt a dobogó legfelső fokán, hiszen 2000-ben Európa bajnokságot nyert. Sydneyben egy súlycsoporttal feljebb indult, de az az olimpia nem hozott számára sikert, így egy évre el is tűnt, Svájcba ment edzőpartnernek. 2002 nyarán a magyar szövetség elnöke, Hegedűs Csaba hívta vissza, aranyat ígérve neki. Most már tudjuk: betartotta szavát. A döntőben a 2002-es év világbajnokával, az orosz Gejdar Mamedalijevvel kellett megküzdenie. A 75. másodpercben az orosz megpörgette Majorost (0-1), amit a magyar fiúnak 4 perc 15 másodperc után sikerült kiegyenlítenie.

Az utolsó két percben már egyértelműnek látszott Majoros győzelme, még egyszer sikerült térdelő helyzetbe küldeni Mamedalijevet, s Majoros megint pörgetéssel kerekedett felül (2-1), ami még nem volt elegendő az olimpiai bajnoki címhez. Hiszen a hat perc már lejárt, s a győzelemhez minimum három pontig feltétlenül el kell jutnia valamelyik félnek. A hosszabbításban már csak Majoros volt a szőnyegen. Alig nyolc másodperc pergett le az órán, amikor egy fordított csípőből lecsavarás következett, s a bíró jelezte: megvan a magyar pont, s ezzel a negyedik (Fazekasét nem számítva) athéni magyar aranyérem! A nagy pillanat szerda délután 18.25 perckor következett be, akkor született meg a 153. magyar aranyérem, Majoros István jóvoltából, aki az 55 kilós súlycsoportban harcolta ki az elsőséget. 12 éve vártunk a birkózósport 19. olimpiai aranyára, amit a kecskeméti sportoló meg is hozott számunkra. Majoros István győzelméhez mi is szívből gratulálunk!

Végeredmény

  1. 55 kg, olimpiai bajnok Majoros István (Magyarország)
  2. Gajdar Mamedalijev (Oroszország)
  3. Artiom Kiuregkian (Görögország)
  4. Olekszij Vakulenko (Ukrajna)
  5. Lazaro Rivas (Kuba)
  6. Irakli Csocsua (Grúzia).

Majoros István névjegye

  • Született: 1974. július 11., Budapest
  • Egyesülete: Univer KTE Kecskemét
  • Edzője: Tihanics Tibor

Legjobb eredményei

Európa-bajnok (2000, Moszkva); vb-7. (1999, Athén), Eb-9. (1998, Minszk), serdülő világbajnok (1990, Szombathely), ifjúsági vb-2. (1991, Barcelona), ifjúsági vb-4. (1992, Cali); hétszeres magyar bajnok (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen