Medve nem játék
Sulinet
2012/10/29 15:33
996 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Novi list lap adott hírt arról, miszerint  a horvátországi Gorski Kotarban túlszaporododott  medvék fenyegetik a környezetet, amit a szakember szerint csak kilövésekkel lehet megfékezni, ezzel egyben csökkentve az állatok túlszaporodását.

medve_01_520

A helyi települések lakóinak már nap mint nap problémát jelent a medvék jelenléte. Gorski Kotarban már mindennapos látványt nyújtanak az út mentén boklászó vadállatok - nyilatkozta Dario Majnaric a lapnak.

A szakemberek szerint a térségben ötven év alatt mintegy tízszeresére nőtt Karlovac (Károlyváros) és Rijeka (Fiume) környékén, az erdővel borított hegyvidéki részeken a barnamedve-állomány. A hatvanas években harminc egyedet számláltak ezen a vidéken, míg napjainkra háromszázra növekedett a számuk - ez egyben az országos állomány harmadát jelenti. Ez a jelentős szaporulat számszerűsítve azt jelenti, hogy egyes vidékeken négy medve jut ezer hektárra, így itt van a legmagasabb egyedsűrűség Európában.

Az állatok túlszaporodása a túlzott vadgazdálkodás (takarmányozás) és a kedvező éghajlati viszonyok együttes eredménye - állítja Majnaric. Emellett a vadászok is kevesebbet lőttek ki az engedélyezettnél, minek eredményeként a medvék a teljes területet magukévá tették, így egyre közelebb kerülve az emberek által lakott élőhelyekhez, ami a száz fő alatti településeken egyre nagyobb problémát okoz - írja a cikk.

További problémát jelent, hogy a medvék telepítési kísérletei is kudarcot vallottak, az állatok napokon belül újtra megjelentek régi lakóhelyükön. A menhelyek és az állatkertek sem bírják el több egyed befogadását, így utolsó lehetőségként csak a kilövés maradt. A szakember tisztában van azzal, hogy azok az emberek, akik távol élnek a vadállatoktól és csak elméletben találkoztak velük, biztosan nem fognak örülni a drámai megoldásnak, azonban hangsúlyozza, hogy "az ember és a medve együttélésében az ember a fontosabb", és csak idő kérdése egy újabb medvetámadás.

Legutóbb augusztusban, erdei sétája közben támadott rá medve egy Gorski Kotar-i lakosra, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, hasi- és végtagsebeit összevarrták. A 28 éves fiatalember életét kutyájának köszönheti, aki elterelte a vadállat figyelmét, így menekítve meg gazdáját halálos karmai közül -  ahogyan a helyi sajtó korábban hírt adott róla.

Forrás - MTI