Határidőt hosszabbít a VersFesztivál
2012/06/21 08:00
1278 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Korábban már írtunk a hamarosan iduló  14. Versművészeti Táborról. Most arról tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy van mégidejük jelentkezni.

Rengeteg alkotó, társulat és zenekar jelentekeztt a 14. Kaleidoszkóp VersFesztiválra, ezért a szervezők úgy döntöttek: minden versenykategória nevezési határidejét meghosszabbítják.

Lutter Imre fesztiváligazgató arról tájékoztatott: versszínház és verszene kategóriában június 30-án éjfélig, versmondás és versfilmek kategóriájában szeptember 30-ig van lehetőség jelentkezni. A nevezés azonban továbbra is csak a megjelölt dokumentumok és a nevezési díj befizetésével lesz érvényes. Minden jelentkező kap egy visszaigozálás emailben, akinek elfogadták a jelentkezését. A versszínházi versenyben valamennyi versekre, elbeszélő költeményekre vagy más költészeti alkotásokra épülő, színházi igényű előadás nevezhet. Elbeszélő költemények, verses drámák, trubadúrlírai művek, előadóestek, verses monodrámák, performanszok, költői művekre, versekre épülő mozgásszínházi előadások és emlékestek is helyet kapnak a versenyprogramban. A verszenék színpadán zenekarok és kíséret nélküli énekesek is felléphetnek.

Nevezni legalább három dallal, de legfeljebb 40 perces koncerttel lehet. A versfilmek esetében amatőr és profi filmesek részéről is van lehetőség kisjátékfilm és etűd benevezésére, rövid vagy hosszabb lélegzetvételű, akár 40 perces alkotásokkal. Témája szerint bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készült, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást feldolgozó filmes alkotásokat várnak. A versmondás kategóriájában a kortársak mellett idén is a születési és a halálozási évfordulós klasszikusoké a főszerep. Így többek között Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Szabó Magda, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Gyula, Parancs János, Nemes-Nagy Ágnes, Örkény István, Karinthy Frigyes és Áprily Lajos művei hallhatók majd többnyire. A Magyar Versmondók Egyesülete tájékoztatásul jelezte, hogy a nyári szakmai verstáboraiban résztvevőknek a VersFesztiválra és a különböző versmondó versenyekre, találkozókra, fellépésekre is hatékonyan segít felkészülni. A Versművészeti Szemináriumot, valamint a Színész és Előadóművész Felkészítő Műhelyt Neszmélyen rendezik meg július 14-től 21-ig, komoly szakemberek – írók, rendezők, színészek és előadóművészek – részvételével.

A részleteket a vers.hu oldalon találják az érdeklődők, a szakmai nyári táborokba e hónap végéig lehet jelentkezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál honlapján minden részletes információ megtalálható, de a facebookon is érdemes körülnézni.