Meghalt Astrid Lindgren, a Harisnyás Pippi írója
2002/01/28 08:00
4723 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kilencvennégy éves korában, hosszú betegség után Stockholmban elhunyt Astrid Lindgren svéd írónő, aki halhatatlanná tette Harisnyás Pippi alakját. Az 1907. november 14-én Astrid Ericsson néven a dél-kelet-svédországi Vimmerbyben született írónő ugyanahhoz a svéd gyermekirodalom-vonulathoz tartozik, mint Selma Lagerlöf, a Nils Holgersson, vagy Gösta Knutsson, a Kóbor Muki szerzője. Kezdetben irodalmi lektorként, majd egy könyvkiadó vállalat menedzsereként dolgozott.

Legnevezetesebb regénye úgy született, ahogyan számos más gyerekkönyv a világirodalomban: kislányának, Karinnak írta 10. születésnapjára, és azokat a történeteket dolgozta fel benne, amelyeket korábban betegsége idején mesélt neki. Harisnyás Pippi egy szeplős, vörös copfos csibész kislány, aki egyedül él majmával és lovával. Egy bőrönd arany van a birtokában, továbbá egy olyan fa, amelyen csokoládé és limonádé terem. A könyvet előbb egy nagy kiadó visszautasította, majd 1945-ös első kiadásakor a kritika igen fagyosan fogadta. A "célközönség" azonban rögtön a szívébe zárta Pippit, aki, mint egy svéd esztéta írta, "nem példakép, nem kínál erkölcsi magaslatot, és meghatni sem akar, csupán azokra az alapvető igényekre válaszol, amelyekre a gyerekeknek szükségük van, hogy magukévá tegyék a világot".

A regényt hatvan nyelvre, köztük üzbégre, szuahélira, és zulura fordították le, több alkalommal megfilmesítették. További műveiben, a Kati Amerikában, Az ifjú Mesterdetektívben, Az Oroszlánszívű fivérekben, vagy a Déli rétben is egészen különleges világot tudott teremteni, hősei olyan gyerekek, akiket minden kényszer nélkül nevelnek, és szabadon álmodhatnak. Írásaiban gyakran használta fel szűkebb hazájának népmesei elemeit és mítoszait is. Könyveinek sikerében fontos szerepet játszottak Ilon Wikland illusztrációi, akinek munkássága elválaszthatatlan az írónőétől. Astrid Lindgren munkásságának köszönhető a stockholmi Junibacken múzeum, amelyet kifejezetten a gyermekek számára hoztak létre, és amely a svéd főváros egyik legfőbb nevezetessége. Az írónőnek külön múzeumot szenteltek szülőfalujában.

"A falusi, konzervatív, vallásos Svédországból származom - vallotta Astrid Lindgren - Soha nem akartam megkérdőjelezni a fennálló társadalmi rendet. Csupán azt szerettem volna elérni, hogy megváltozzon az emberek mentalitása, bemutatva az olyan nevelés hatékonyságát, amely garantálja a gyermek önállóságát, hogy képes legyen megbékélni a világgal". (gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen