Meghalt egy nagy kalandhős - Richard Harris halálára
2002/10/01 08:00
1671 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egykor négyen voltak a brit szigeteken, akik fenékig élvezték az életét, sokszor együtt is: Richard Burton, Oliver Reed, Richard Harris és Peter O'Toole. Ma már csak O'Toole él közülük. Burton 1984-ben, Reed 1999-ben halt meg, Harris pedig pénteken hunyt el egy londoni kórházban, 72 éves korában. A fiatal nézők legutóbb a Harry Potter-sorozat első részében láthatták őt, és szerepelt még súlyos betegen a hamarosan bemutatandó második részben is.

Az egykori nagyerejű rögbijátékos Lewis Milestone Lázadás a Bountyn című filmjében vált ismertté, Marlon Brando partnereként alakította az egyik lázadót 1962-ben. A következő évben azonban Lindsay Anderson Egy ember ára című, immár klasszikus angol "free cinemás" alkotásában mutatta meg igazi képességeit - éppen egy sérült rögbijátékost alakított. 1964-ben maga Michelangelo Antonioni hívta őt a Vörös sivataghoz, Monica Vitti társának. A későbbiek során az ír színész elsősorban kalandos, kosztümös filmekben játszott: híres alakítása volt a Camelot musical Arthur királya, az indiánok fogságába esett fehér ember az Akit Lónak hívtak-ban, eljátszotta Gullivert is egy félig animációs filmben, valamint Frollót a Notre Dame-i toronyőr újabb változatában. A fiatal nézők legutóbb a Harry Potter-sorozat első részében láthatták őt, és szerepelt még súlyos betegen a hamarosan bemutatandó második részben is.

Richard Harris a 60-as évek végén a slágerlistákon is szerepelt a MacArthur Park című balladájával, több country-stílusú lemeze is megjelent. A színész Hodgkin-kórban szenvedett.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen