Meghalt Janet Leigh
2004/10/05 08:00
1153 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szőke szépség 1960-as elmúlását a filmtörténelem legjobb haláljeleneteként tartják számon. A Psycho című Hitchcock-film zuhanyzós jelenete máig felborzolja a kedélyeket, a művésznőnek pedig halhatatlan helyet biztosított a filmes palettán.
A legendás jelenet

Janet Leigh szörnyű filmbeli meggyilkolása Alfred Hitchcock Psycho című mozijában, ma is gondolkodóba ejti a nézőt, hogy belépjen-e egy motelszoba zuhanyzójába. A sikkasztó hivatalnoknőt alakító művésznő természetesen túlélte az akkor igencsak sokkolónak számító jelenetet, s csak most, 77 éves korában távozott az élők sorából Beverly Hills-i otthonában, békés körülmények között. Tony Curtis egykori feleségét, Jamie Lee Curtis édesanyját családja körében, otthonában érte a halál. A művésznőnek hosszú és előkelő karrier adatott. Olyan filmekben szerepelt, mint az 1962-es politikai thriller, A mandzsúriai jelölt és Orson Welles 1958-as film noir klasszikusa, A gonosz érintése. Ám a halhatatlan hírnevet a Psycho hozta meg számára, melyben egy sikkasztó hivatalnoknőt alakított, akit halálra szurkál a zuhany alatt a női ruhába bújt őrült, Anthony Perkins. A filmért a legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra is jelölték.

A legendás jelenetért a művésznő egy teljes hetet töltött a tusoló alatt. Hitchcock hetven, egyenként két-három másodperces felvételből kilencven vágással állította össze a zuhany-jelenetet, mely - végén a velőtrázó sikoltással -, a közönség maniupilációjának remeke, s mely a mai néző számára már egészen visszafogottnak tűnik, saját korában azonban meglehetősen sokkoló volt brutalitása miatt. Leigh 1995-ben könyvet írt élményeiről Psycho: Behind the Scenes in the Classic Thriller címmel. Ebben mesélte rajongóinak, hogy a munka könnyű volt az utolsó 20 másodpercet leszámítva, de akkor a legmélyebb rettenetet kellett eljátszania, ahogy a karakterét halálra sebezték. Sokszor mondogatta, hogy a film óta képtelen zuhanyozni. "Ez nem reklám, nem olyasmi, amivel fel akarom hívni a nyilvánosság figyelmét" - bizonygatta. "Becsületszavamra." Az AP hírügynökség szerint Janet Leigh zuhanyzós jelenete megelőz minden gyilkosságot, balesetet, halált, ami eddig filmvászonra került.