Meghalt Superman
2004/10/11 08:00
3185 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Christopher Reeve, Superman leghíresebb filmbeli megformálója 52 évesen, vasárnap vesztette életét.

A világ talán legismertebb szuperhősét, Supermant megformáló színész szombaton esett kómába, New York-i otthonában. Halálát vasárnap szívelégtelenség okozta.

A népszerű színész kilenc évvel ezelőtt, 1995-ben nyakát szegte Virginiában, amikor leesett lováról egy műlovagló versenyen. A kis híján tragédiába torkolló lovasbaleset óta tolószékhez kötve élte életét, s a mozgásképtelenné vált színész emberfeletti küzdelmet folytatott a felépülésért. Saját maga dolgozott ki egy rehabilitációs módszert, azzal kezelték, minek következtében 2000-ben már képes volt megmozdítani a mutatóujját és testének több pontját is tudta érzékelni. Orvosai sokáig reménykedtek benne, hogy a színész egy napon újra képes lesz lábra állni, miután a kezelések során figyelemreméltó fejlődést értek el. Reeve-t az Észak-Westchesteri Kórházban kezelték, ám az elmúlt hetekben súlyos sebfertőzést kapott, ami szervezetének legyengüléséhez vezetett.
Christopher Reeve 1952. szeptember 25-én született New Yorkban egy regényíró és egy újságíró gyermekeként. Négy éves volt, amikor szülei elváltak, és ő édesanyjával Princetonba költözött, ahol később meg is házasodott. Mivel már tízéves korában is színpadon volt, nem volt meglepő, hogy erre a mesterségre adja a fejét. Amikor a jóképű, varázslatosan kék szemű fiatalember elvégezte a dráma szakot - ahol Robin Williams volt az osztálytársa - profi színészként keresett magának munkát.

Legismertebb filmszerepe az 1978-as Superman volt, melyet három folytatás is követett. (A szerepet Reeve 200 jelentkező közül nyerte el.) Még lovasbalesete előtt forgatta le a Minden gyanú felett című thrillert, melyben szerepe szerint tolószékbe kényszerült. Lovasbalesete után, 1998-ban már sajnos tolószékben kellett eljátszania James Stewart legendás szerepét a Hitchcock-film remake-jében, a Hátsó ablakban. Reeve e filmben egy tolószékhez kötött férfit játszott, aki szemtanújává vált szomszédja meggyilkolásának, és alakításával elnyert egy televíziós színészeknek járó díjat is.
Ezek mellett látható volt a Valahol, valamikor (1980), a Szemenszedett szenzáció (1987), a Napok romjai (1993) és a Hallgass velem (1994) című filmekben is.


Christopher Reeve évente több mint 100 millió forintnak megfelelő összeget költött kezelésére, és jelentős összegeket adományozott őssejtkutatásra, azt remélve, hogy ennek segítségével teljesen felépülhet.

Ötvenkét éves volt.

Christopher Reeve Filmjei:
Szuperman (1978)
Valahol, valamikor (1980)
Szuperman 2 (1980)
A pilóta (1985)
Hamis riport (1987)
Szemenszedett szenzáció (1988)
Függöny fel! (1992)
Napok romjai (1993)
Hallgass velem (1994)
Hátsó ablak (1998)

Képek forrása:
www.chrisreevehomepage.com

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen