”50 tehetséges magyar fiatal” - megmozgatta az országot a program
2012/11/12 08:00
1400 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Október elején a La femme ”50 tehetséges magyar fiatal” címmel olyan innovatív programot indított útjára, amely a harminc év alatti magyar tehetségekre kívánja felhívni a figyelmet. A héten lezárult a jelentkezés, összesen 1373 darab pályamű érkezett be, amelyet előbb a Nemzeti Tehetségpont munkatársai, majd zsűri értékel.

la_femme

A La femme magazin azokat a fiatalokat keresi, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói és meghatározó személyiségei lehetnek hazánkban és a világban. A program nem rangsort állít, hanem ifjú tehetségeket keres és mutat be.

Barta Zsolt a magazin kiadójának vezetője elmondta: „Az elmúlt hetekben több mint két és félmillió embert ért el az „50 tehetséges magyar fiatal” program üzenete. A facebookon közzétett felhívásokkal a legaktívabb időszakban közel heti nyolcszázezer ember találkozhatott, amelynek köszönhetően hetente százával érkeztek a jelölések. Ekkora érdeklődésre és lelkesedésre csak legmerészebb álmainkban számítottunk! Kíváncsian várjuk ki lesz az az ötven fiatal tehetség, akiket majd a zsűri kiválaszt.”

Volt olyan jelentkező, aki a New York-i Fashion Institute of Technology vezetőjének ajánlását várta, amelyet az Egyesült Államok keleti partvidékét sújtó vihar miatt, csak a jelölési időszak meghosszabbításának köszönhetően tudott időben a jelentkezéséhez csatolni.

„Az ilyen és hasonló kérések alapján döntöttünk úgy, hogy az eredetihez képest további egy hetet biztosítunk az ajánlások beküldésére, ezzel is segítve, hogy minél több fiatal számára váljon ismertté és elérhetővé a program.” – mondta el Zétényi Lili, a La femme magazin főszerkesztője.

Összesen több mint 1300 fiatalra érkezett írásos ajánlás. Értékesebbnél értékesebb életutak rajzolódnak ki a feltöltött pályázati anyagokból. Érkezett jelölés fiatal kutatóorvosoktól, fizikus tehetségektől, jogászoktól, hazai és nemzetközi díjakkal elismert építészektől, sikerrel helyt álló komolyzenészektől, képzőművészektől, íróktól, hangszerkészítőtől, több nyelven színházi darabokban játszó ifjú színművésztől. Izgalmas és sokszínű életutak, ígéretes tehetségek, akik között biztosan ott vannak a jövőt meghatározó, formáló kiemelkedő személyiségek is.

la_femme_2 A La femme által felkért grémium a legígéretesebbnek ítélt 50 fiatalnak személyre szabott mentorprogramot dolgoz ki a Nemzeti Tehetségpont szakmai támogatásával, amely több hónapon keresztül segíti a fiatalok tehetség-útját. A mentori szerepre felkért személyiségek maguk is példaképek, és a fiatal tehetségek számára páratlanul értékes tudás birtokosai is egyben. Köztük üdvözölhetjük többek között Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert, Sebestyén Márta népdalénekes-előadóművészt, Dr. Ádám Veronika Széchenyi-díjas magyar orvost, biokémikust, az MTA rendes tagját és Gerendai Károly üzletembert, a Sziget Fesztivál alapítóját.

A következő lépés a jelölések formai és tartalmi előválogatása, szűkítése, amelyre a Nemzeti Tehetségpont szakembereinek bevonásával kerül sor a következő napokban. Ennek célja, hogy a több mint ezer jelöltből kiválasztásra kerüljön az a nyolcvan, akiket a zsűri tagjai később – november utolsó hetétől kezdődően – egy erre a célra létrehozott online rendszerben egyenként értékelhetnek.

Az 50 kiválasztott fiatal először február végén, egy gála keretében mutatkozik be a nyilvánosság előtt.

A program aktualitásairól, legfrissebb híreiről naprakész tájékoztatást nyújt a program weboldala és facebook oldala.

„A program iránti kimagasló érdeklődés azt jelzi, hogy a fiatal tehetségekben hatalmas az igény a személyre szóló, mentori támogatás iránt. A Nemzeti Tehetségpont a maga eszközeivel is igyekszik népszerűsíteni ezt a tehetséggondozó formát” – értékelte a bejelentést Bajor Péter, az intézmény igazgatója, majd hozzátette: „Az „50 tehetséges magyar fiatal program” nevéből adódóan is csupán 50 fiatalnak nyújthat lehetőséget, ám a jelentkezők között bizonyára sokkal több értékes, izgalmas fiatal tehetség van. Az ő számukra a Nemzeti Tehetségpont és a hamarosan induló Tehetséghidak Program kínál majd különféle tehetségtámogatási formákat.”

Az Országgyűlés által kezdeményezett, 20 évre szóló Nemzeti Tehetség Program keretében működő Nemzeti Tehetségpont célja, hogy egyetlen tehetség se kallódjon el, éljen bármely régióban, nevelkedjen bármilyen anyagi vagy szociális viszonyok között.

A Nemzeti Tehetségpont ennek érdekében szakmai támogatást nyújt a tehetséges magyar fiatalokat támogató intézményeknek. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács felhívása nyomán több mint 900 állami, egyházi fenntartású vagy civil szervezethez kötődő tehetséggondozó műhely csatlakozott a hazai és határon túli Tehetségpontok hálózatához. A Tehetségpontok abban segítenek, hogy az érdeklődő fiatalok hatékony segítséget kapjanak tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához. Ennek érdekében kapcsolatokat építenek ki a Tehetségpontok hálózatával, és mindazokkal, akiken a tehetségek sorsa múlhat. A Nemzeti Tehetségpont működteti a Kárpát-medence internetes Tehetségtérképét, mely a www.geniuszportal.hu honlapon érhető el.

Korábbi cikkünk a témában itt olvasható: Légy Te a legtehetségesebb!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen